Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Baka Veronica Smedhs surdegsbröd

Publicerat torsdag 22 januari 2015 kl 12.15
Veronica Smedh bakar bröd
1 av 3
Veronica Smedh bakar bröd till torsdagsmyset. Foto: Ulf Thonman/Sveriges Radio
Goda baguetter, bakade av Veronica
2 av 3
Goda baguetter, enligt Veronica kända från en film med Lasse Åberg. Foto: Ulf Thonman/Sveriges Radio
Det nyttiga inslaget i Torsdagsmyset.
3 av 3
På väg in i ugn, det nyttiga brödet. Foto: Ulf Thonman/Sveriges Radio

Ex-slalomstjärnan Veronica Smedh bjuder på hembakat bröd. Ett nyttigt bröd och baguetter kända från filmvärlden. Hon delar med sig av recepten. 

Det sägs vara månadens eller kanske årets fattigaste dag. Jul och nyår har passerat med allt det innebär för en redan hårt ansatt plånbok. P4 Morgon samlade in förslag på olika luncher för dagen, vi blickar till och med ett par dagar framåt. Veronica Smedh tipsar om hembakt bröd! 

 Ett nyttigt surdegsbröd och ett recept på kändis-baguetter! Mums!

Veronicas nyttiga surdegar

1 halv surdegsgrund (burk finns på Ica)

10 g jäst

2,5 dl kallt vatten

4,5 dl vetemjöl special

2 dl rågmjöl grovt

1/2 dl rågkross

1 1/2 tsk salt

1 msk olivolja

Rör ihop surdeg, jäst, vatten. Blanda ihop allt utom salt i degen. Knåda i 15 minuter så att glutentrådarna bildas. (Den ska vara lös men inte kladdig) Jäs i 2 timmar.  Lägg över degen på plåten vik försiktigt. Jäs i 1 timme.

Värm ugnen till 260 grader. Snitta brödet och släng in i ugnen med ett glas vatten (det bildar ånga och en fin skorpa på brödet) sänk till 220 grader och grädda i 20-25 minuter tills den har fått fin färg.

Sällskapsresans kalljästa baguett:

10 g jäst

7 dl vetemjöl

3 dl kallt vatten

2 msk olivolja

1 tsk salt

Knåda ihop allt till en fin deg i ca 10 min. Lägg i plastbunke i kylen och jäs över natten. Ta ut den på morgonen och dela degen i två delar. Vrid och forma det avlånga baguetterna och jäs på plåt i 30 min. Värm ugnen på 250 grader och grädda i 15 min tills baguetterna har fått fin färg. Släng in ett glas vatten när baguetterna åker in för att få en krispig skorpa!

Lycka till! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".