Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Över 4 700 statliga jobb har försvunnit från Västernorrland

Publicerat måndag 26 januari 2015 kl 05.00
Leif Östberg: Hela bygden drabbades
(2:16 min)
Föredetta regementesområdet I21 i Sollefteå. Foto: Annelie Ledin
1 av 2
Föredetta regementesområdet I21 i Sollefteå. Foto: Annelie Ledin
Leif Östberg, folkpartistisk kommunpolitiker i Sollefteå och föredetta överstelöjtnant på T3. Foto: Annelie Ledin
2 av 2
Leif Östberg, folkpartistisk kommunpolitiker i Sollefteå och föredetta överstelöjtnant på T3. Foto: Annelie Ledin

Ånge kommun har tappat flest statliga jobb per invånare de senaste tjugo åren. Men de är inte ensamma. Totalt har drygt 4700 statliga jobb försvunnit från länet sedan 1993. Alla kommuner är drabbade.

Har du drabbats av statliga jobben som försvunnit? Berätta i kommenteringen!

Sollefteå som drabbats näst värst i länet ligger fortfarande över åtta hundra statliga jobb i back sedan regementena T3 och I21 lades ner.

Leif Östberg, före detta överstelöjtnant på T3 och folkpartistisk kommunpolitiker i Sollefteå har varit med och sett hela utvecklingen.

– Nedläggningen drabbade hela bygden. Många flyttade härifrån, främst de yngre flyttade med förbanden, säger han.

Hur påverkar det att de yngre flyttar?

– Ja det blir ju en knepig åldersfördelning i kommunen, säger han

Flest statliga jobb i antal har Sundsvall tappat, 986 jobb på tjugo år. Men sett till antalet jobb per invånare har Sundsvall kommit lindrigast undan, enligt siffror från länsstyrelsen.

Även Örnsköldsvik har klarat sig relativt bra, de har tappat 619 statliga jobb på tjugo år.

Ånge ligger inte bara värst till med 910 tappade statliga jobb på tjugo år, kommunen har fler neddragningar att vänta i och med att Trafikverket planeras att flyttas bort. Där riskerar kommunen att tappa ytterligare femtio arbetstillfällen.

Även Sollefteå har fler neddragningar att vänta om nu Lantmäteriet försvinner som det är föreslaget. Men för Sollefteå har de senaste två årtiondena varit jobbiga i dubbel bemärkelse. Det eftersom man inte bara förlorade jobben, utan också kring två tusen rekryter som handlade i stan enligt Leif Östberg.

– Efter 1993 var det cirka tusen rekryter i stan, men innan, när T3 fanns så var det närmare två tusen man som fanns här och handlade, säger han.

Även krogar, restauranger och bensinmackar fick det tyngre när rekryterna försvann. Inte bara rekryter konsumerade i Sollefteå, det gjorde också de anställda på regementena.

– Staten pumpade in cirka fyrahundra miljoner om år i regementena. I löner bland annat och befälen jobbade och handlade här i stan, säger Leif Östberg.

Många kringverksamheter levde också på försvarsverksamheten. All smutstvätt skulle tvättas, det skulle finnas mat. Fordon och utrustning lagades i verkstäder lokalt.

Vi pratade med Sollefteåbor om omställningen från regementesstad och fortsatta förlusten av statliga jobb.

Hur tycker du att Sollefteå har förändrats sedan regementestiden till idag?

– Det har ju blivit mindre. Det var mer livligt och mer folk här på den tiden. Man märker att allt ska centraliseras ner till Stockholm och Göteborg nuförtiden. Det är fel tycker jag, landsbygden måste också få leva, säger sollefteåbon Anita Bergsten.

Även sollefteåbon Robin Isaksson tycker att det går åt fel håll när de statliga arbetstillfällena flyttar söderut.

– De små byarna dör ut, jag har många vänner som har flyttat söderut i jakten på jobb. Men det är inte alla som vill eller kan flytta från hembygden, säger han.

Han tycker också att det måste vara en förlustaffär att flytta jobben till storstäderna.

– Ja det måste bli mycket dyrare hyror där. Här kan de få lägre kostnader och då kan mer pengar läggas på annat inom staten, säger han.

Tendensen är också att statliga jobb flyttar till storstäder eller förorter till storstäder. Glesbygden är förlorare. Det tror Leif Östberg beror på att de statliga verken har fått för stor självbestämmanderätt.

– Det är politikerna som inte har tagit sitt ansvar. De har lämnat över ansvaret på generaldirektörerna som har fått göra som de vill. Politiken borde ha varit med mer i det hela, säger han.

Fortfarande har Sollefteå 844 statliga jobb färre än man hade för tjugo år sedan. Men regementesområdena har till viss del nu fyllts upp av andra verksamheter och stan är på väg att återhämta sig.

– Ja mycket på T3 har fyllts upp, där har man haft längre tid på sig. På I21 har det hänt mycket också men det återstår en del att fylla. Det tar tid för en liten stad som Sollefteå att ställa om sig, säger Leif Östberg.

Han säger att han tittat på andra städer som fått nedlagda regementen och att de återhämtat sig snabbare.

– Tillexempel i Linköping och Skövde har det också lagts ner förband, där har det inte märkts lika mycket. Men i en mindre stad som Sollefteå märks det mer, säger han.

Leif Östberg är också ordförande i T3 kamratförening. Han säger att han haft kontakt med många från T3-tiden. Många har lyckats att ändå få jobb, en del befäl har gått till chefspositioner på andra statliga verk eller inom privata företag. Andra har skolat om sig.

– En del är nu lärare, andra till sjuksköterskor. Där tog försvaret ändå ansvar och såg till att det fanns pengar så de som ville kunde skola om sig, säger han.

Nu finns planer på tillskott i försvarsbudgeten, men Leif Östberg tror inte att Sollefteå kan få en comeback på det militära området.

– Nej det går fort att rasera, men det tar tio till femton år att bygga upp något. Möjligtvis att de kan använda skjutfältet här men något förband blir det nog knappast här igen, säger han.


Fakta antal statliga jobb:

                                1993                    2013               Totalt             Förlorade jobb/ inv

Västernorrland          11167                   6408              - 4759              - 0,019
Sundsvall                    4715                   3729                - 986              - 0,010
Örnsköldsvik                 939                     320                - 619              - 0,011
Härnösand                  2171                   1448                - 723              - 0,029
Timrå                            385                       62                - 323              - 0,017
Kramfors                       611                     257                - 354              - 0,019
Sollefteå                     1274                     430                 - 844              - 0,043
Ånge                           1072                    162                - 910               - 0,094

Källa: Länsstyrelsen Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".