Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera restaurangägare frias från bokföringsbrott

Publicerat tisdag 3 februari 2015 kl 11.37
Rättegången i kroghärvan hålla i tillfälliga hyrda lokaler i hamnen i Sundsvall. Foto: Stig Edfast
Bild från rättegången. Foto: Stig Edfast

Nu har Hovrättens dom i den uppmärksammade kroghärvan i Sundsvall kommit. Fem av de resturangföreträdare som tingsrätten dömde för kassamanipulationer i den uppmärksammade kroghärvan frikänns i Hovrätten.

Två av dem döms däremot för andra bokföringsbrott. En av de två företrädarna för leverantören av kassasystemen frias också.

I juli 2012 dömdes 17 personer för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. De dömda personerna var krögare i Sundsvall, Härnösand, Sollefteå och Östersund och personer från ett kassaregisterföretag som dömdes för att ha hjälpt krögarna att undanhålla skatt. Av de som då dömdes överklagade 13 domen.

Hovrätten har precis som tingsrätten kommit fram till att kassan har manipulerats i alla restauranger, men i olika omfattning. Hovrätten ser möjligheten att i de fall det funnits flera företrädare för en restaurang kan den ena ha raderat intäkter utan den andres vetskap. Hovrätten frikänner därför fem av de åtalade från dessa brott. Två av dem har dock dömts för andra bokföringsbrott.

Sex av personerna döms för kassamanipulationer. Tre av de döms till fängelsestraff mellan som längst ett år och som lägst nio månader. När straffet har bestämts har hovrätten tagit hänsyn till bland annat att målet har dragit ut på tiden och att flera av de åtalade har drabbats av andra sanktioner såsom skattetillägg och näringsförbud.

Två företrädare för leverantören av kassasystemet dömdes av tingsrätten för medhjälp till brottsligheten genom att ha tillhandahållit krympningsprogrammet. Hovrätten har bedömt att det inte är uteslutet att restaurangerna kan ha fått programmet från annat håll och att det därför krävs att det för varje restaurang kan bevisas att det är leverantören av kassasystemet som även har tillhandahållit krympningsprogrammet. Detta har lett till att hovrätten endast dömer den av leverantörerna som pekats ut av två restaurangföreträdare för medhjälp till grovt bokföringsbrott och att den andre frikänns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".