Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snart slutdumpat med snö utanför arenan i Örnsköldsvik

Publicerat onsdag 11 februari 2015 kl 08.57
Magnus Wiklund: Ett område är extra intressant
(3:06 min)
Snödumpning
Här utanför arenan kan så mycket som 50.000 kubikmeter snö dumpas varje vinter. Foto: Lennart Sundwall/SR

I drygt 20 år har Örnsköldsviks kommun dumpat enorma snömängder rakt ut i havet. Kommunen gör det fortfarande med hjälp av en dispens från länsstyrelsen.

Nu har kommunen en lösning på gång. Ett landområde strax utanför stadskärnan bedöms som extra intressant. Skyttis och Måtippen uppges vara de hetaste alternativen.

Så fort det har snöat går lastbilar på rad ned mot Arenaområdet. Där dumpas all snö. Rakt ut i havet. Vissa vintrar så mycket som 50.000 kubikmeter. Och så här har det varit i väldiga många år nu.

2008 skärptes lagstiftningen.Snö kan via miljöbalken klassas som avfall och miljöfarlig verksamhet. Naturvårdsverket och Havs/Vattenmyndigheten har i omgångar gett Örnsköldsviks kommun dispens då kommunen saknad en depå på land. De senaste åren är det länsstyrelsen som tillstyrkt dispensen att dumpa snömängderna direkt ut i havet. Här i länet är det bara fabriken i Husum och kommunen som har den här möjligheten. Den nuvarande dispensen gäller i yttterligare en vinter.

-Ingen vill egentligen dumpa snö i havet men eftersom vi har saknat en landdeponi är det här ändå det minst dåliga alternatvivet. Och alla undersökningar som gjorts i havet utanför arenan visar inte på någon större påverkan, säger Magnus Wiklund, verksamhetsutvecklare på parkavdelningen.

Nu har kommunen till slut hittat tre intressanta områden för en framtida landdeponi.Två av dessa som av länsstyrelsen pekas ut är Skyttisområdet och Måtippen. Speciellt ett av dessa områden ter sig intressant och nu ska det påbörjas en skyndsam utredning av markförhållanden och annat.

-Vår förhoppning är att vi ska kunna börja använda det här området vintern 2016-2017, säger Magnus Wiklund. 

-I vårt dispenssvar där vi sa ja är det villkorat att Örnsköldsviks kommun måste hitta en landdeponi när nuvarande tillstånd går ut, säger Lars Gardfors, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".