Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Köld och kyla påverkar hälsan

Publicerat söndag 22 februari 2015 kl 09.24
Thor Nilsson, läkare: Vi vill hitta förebyggande kunskap
(1:13 min)
Tohr Nilsson, läkare
Tohr Nilsson, läkare, Arbets- och miljömedicinska kliniken, Sundsvalls sjukhus. Foto: Camilla Bengtsson/SR

Att köld och kyla påverkar hälsan vet man. Genom en enkät som är skickad till 35 000 slumpmässigt utvalda personer från Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län hoppas forskarna kunna få fram underlag till hur man kan förbygga hälsorisker som beror på köld.

Att köld och kyla påverkar hälsan vet man, men de långsiktiga effekterna vet forskarna lite om. Genom en enkät som är skickad till 35 000 slumpmässigt utvalda personer från Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län hoppas man nu kunna få fram underlag till hur man kan förbygga hälsorisker som beror på köld.

Kyla kan dels leda till att det uppkommer sjukdomar, men det kan också leda till att den som redan har en sjukdom, som exempelvis kärlkramp eller luftrörsbesvär, blir försämrade i sin sjukdom. Nu vill forskare ta reda på vilka grupper som är speciellt utsatta för köld och i vilka situationer i dagens samhälle där riskerna är som störst.

Man vill också se vad det finns för sambandseffekter mellan till exempel medicinering, tobak och köldeffekter.

- Målet är att hitta förebyggande kunskap så att de grupper som är särskilt utsatta ska kunna skydda sig, säger läkaren Tohr Nilsson på Arbets- och miljömedicinska kliniken på Sundsvalls sjukhus som jobbar med undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".