Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Savoykålschips, torkade äppelskivor och julig efterrätt med smörstekta pepparkakor

Publicerat tisdag 17 november 2015 kl 10.23
Äppelskivor med kanel på. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
1 av 3
Äppelskivor med kanel på. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
Skål med savoykål som tilltugg till glöggen. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 3
Skål med savoykål som tilltugg till glöggen. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
Julig efterrätt med vaniljglass, pepparkaka och glögg i en skål. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
3 av 3
Julig efterrätt på vaniljglass, pepparkaka och glögg som sås. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Är du lite trött på det gamla vanliga till glöggen? Kocken Lennie Hansson inspirerar oss till att variera glöggtilltuggen inför den stundande säsongen.

Julig efterrätt på smörstekta pepparkakor
4 pers

8 pepparkakor
2-3 msk smör
Ev. lite salt
Vaniljglass
Glögg (gärna starkvinsglögg, för att minimera sötman)

Stek pepparkakorna i smör. Krydda dem med en aning salt efter stekningen. Häll upp en skopa glass i portionsform, lägg pepparkaka som ett lock över och häll en skvätt het glögg över alltihop. Avsluta med att garnera med rostade hackade hasselnötter.


Savoykålschips

Savoykål (den mängd du vill ha)
Ev. rapsolja

Lägg på en plåt. Torka i ugnen på ca 30-50 grader i 9 timmar. Ta ut, ringla över lite rapsolja och servera!


Kanelkryddade äppelskivor

Syrliga äpplen (varje äpple ger 10 skivor)
Farinsocker
Kanel

Skiva äpplena tunt, utan att kärna ur dem. Lägg på en plåt och strö över farinsocker och kanel. Torka i ugnen på ca 30-50 grader i 9 timmar. Ta ut och servera!


Lennies julpesto

1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
1 påse babyspenat (ca 400 g)
2 äpplen (skalade och hackade)
1 msk neutral olja
En anings riven pepparrot
Salt


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".