Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskat svinn när Miva söker nya metoder att hitta läckorna

Publicerat tisdag 17 november 2015 kl 11.20
Miva: Det tar 130 år att byta ut ledningsnätet
(3:02 min)
Miva
1 av 2
Kommunala vattenbolaget i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall/SR.
Miva personal
2 av 2
Mikael Lindström och Niklas Melander hos Miva i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall/SR.

Med nästan 100 år gamla vatten och avloppsledningar förlorar våra kommuner stora pengar på det vatten som läcker ut i marken. Bara i Örnsköldsvik är svinnet 36 procent på ett år.

Svinnet har legat på 42-44 procent genom åren i Örnsköldsvik. Nu har det kommunala vattenbolaget Miva hittat ett sätt att minska det här svinnet. På fackspråk kallas det områdesplanerad läcksökning.

Varje dag kommer meddelanden från kommunernas vattenbolag om vattenläckor, stora som små.

Bara i Örnsköldsviks kommun handlar det årligen om drygt 100 vattenläckor på det 100 mil långa va nätet.

Svinnet blir därefter, knappt 40 procent av det vatten som produceras försvinner innan det kommer fram.

– Vi har legat på 42-44 procents svinn genom åren, säger enhetschef Niklas Melander. Vid den senaste mätningen var vi nere på 36 procent vilket glädjer oss.

Områdesplanerad läcksökning innebär att med början i tätbebyggda bostadsområden sätter bolaget upp flödesmätare på huvudvattenledningen. Miva mäter det vatten som levereras in till området, mäter förbrukningen i hushållen och jämför med den mängd vatten som lämnar området.

Läckor hittas och med den här metoden har vattensvinnet minskat med 30 procent i det aktuella området berättar Niklas Melander som är enhetschef på Miva.

Mivas budget räcker till för att byta ut ungefär 8 kilometer rör varje år. Bolaget har en målsättning att hela systemet ska vara utbytt på 130 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".