Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
E14 Erikslund: Trafikolycka med älg på vägen Fjärrvärmeavbrott i Härnösand

Platsbrist för nyanlända på Nolaskolan

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 05.00
Rektor: Situationen är pressad
(2:07 min)
Nolaskolan Örnsköldsvik
1 av 2
Nolaskolan i Örnsköldsvik undervisar nyanlända elever som behöver lära sig svenska. Foto: Viktor Åsberg/SR
Läraren Anna Linder och eleven Cletius Shando.
2 av 2
Läraren Anna Linder och eleven Cletius Shando. Foto: Viktor Åsberg/SR.

Flyktingströmmen till Sverige har skapat hårt tryck på skolor. Nu har Nolaskolan brist på lokaler och personal som undervisar nyanlända, samtidigt som fler elever väntas. Undervisning kommer flyttas över till Parkskolan.

Nyanlända ungdomar får läsa svenska som andraspråk på Nolaskolan, som erbjuder introduktionsprogrammet. Allt fler har kommit till Örnsköldsvik, vilket också skapat utmaningar för skolan.

– Situationen är pressad naturligtvis. Det är framförallt brist på lokaler, det kommer väldigt många elever på kort tid, och det är tufft att rekrytera lärare just nu, säger Magnus Westin, rektor på introduktionsprogrammet vid Örnsköldsviks gymnasium.

Vad får situationen för konsekvenser?

I det korta perspektivet kan vi inte erbjuda den utbildning vi vill fullt ut. Vi blir långsammare och eleverna blir kvar längre i utbildningen. Det är inte bra för integrationen i stort.

Klasserna på introduktionsprogrammet kommer att utökas då fler nyanlända elever väntas komma. På grund av situationen lägger man en del av utbildningen på Parkskolan med fler klasser.

Det går i nuläget inte att säga hur många elever och klasser som ska gå där, säger rektor Magnus Westin.

– Migrationsverket ger oss två dagars respit när elever kommer. Då blir det svårt att planera och säga exakt hur det kommer bli, säger han.

Bara i år har femtio nyanlända elever kommit till Örnsköldsviks gymnasium, säger Westin.

Hittills har lärarna på Nolaskolan ibland behövt slå ihop klasser under lektioner, eller kasta om scheman för att få loss lärare till undervisningen.

– Just nu går det ganska mycket tid åt praktiska saker som får vardagen att fungera när det hela tiden kommer nya elever, säger Anna Linder, lärare i svenska som andraspråk.

Cletius Shando, som varit i Sverige i två år, menar att det ibland kan bli för många i klassrummet, men att det inte är ett stort problem för honom.

– När vi ska jobba med en annan klass så kan det saknas platser i klassrummet, säger han.

Det finns också många fördelar med att många nya elever kommer hit, tycker Cletius Shando.

– Man kan ha roligt när man jobbar och träffar nytt folk som har andra tankar, åsikter och idéer.

I Sundsvall har man också brist på lokaler till de elever som väntas komma. Prognosen för nästa år är 500 fler flyktingbarn i kommunen. Där finns planer på att utöka med moduler vid Västermalms gymnasium som ska kunna ge plats till 300 elever.

– Behovet är stort för oss att hitta lokallösningar då det är fullt i våra nuvarande. Då behöver vi titta på att bygga moduler som en långsiktig lösning och det är Drakfastigheter som har den bollen, säger Lars Karlstrand t f skoldirektör till Sundsvalls tidning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".