Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Investeringsstöd ska få fart på bostadsbyggandet

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 16.26
Hyresgästföreningen: Skatterna på hyresrätter måste förändras
(0:33 min)
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och Sundsvalls kommunalråd Peder Björk (S) träffades idag i Sundsvall för att prata om bostadsbyggande
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och Sundsvalls kommunalråd Peder Björk (S) träffades idag i Sundsvall för att prata om hur man ska få fart på bostadsbyggandet.

Det saknas cirka 1000 bostäder i Sundsvall för att täcka behovet fram till 2020 och de bostäder som byggs är dyra. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) besökte idag Sundsvall för att prata om ökat bostadsbyggande.

Det är bostadbrist i Sverige och framför allt är det billiga hyresrätter som saknas. Boverket har räknat ut att det behöver byggas 461 000 nya bostäder fram till 2020 för att täcka behovet av bostäder. Sundsvalls kommun har själva räknat ut att man behöver bygga 250 nya bostäder per år fram till 2020 för att täcka det lokala behovet i kommunen. Nu byggs det för fullt på Norra kajen i centrala Sundsvall och fler tomter står byggklara i samma område. De byggprojekt som hittills kommit igång är hyresrätter; Dels Trygghetsboenden men också hyresrätter där vem som helst ska kunna bo. De ska stå klara till sommaren respektive hösten.

Men det är ändå en sanning med modifikation att vem som helst ska kunna bo där eftersom en 2:a kommer att kosta 7529 kronor. Hyresgästföreningens bostadspolitiska talesperson i region norr, Ali Qadiri menar att det behövs en förändring av skattepolitiken för att man ska kunna få fram hyresrätter med rimliga hyror. 

– Vad anser bostadsministern göra för att påverka skattesatserna på hyresrätter för att det ska bli billigare hyresnivåer när man nyproducerar, undrade han.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) menar att regeringen inte planerar någon förändring av skattesatserna. Åtminstone inte till att börja med. Istället satsar man krutet på riktade investeringsstöd för att få fram hyresrätter med rimliga hyror.

– Regeringen har valt att tillsammans med Vänsterpartiet lägga fram ett förslag. För det har vi avsatt totalt 1,85 miljarder kronor för nästa år och vi kommer utöka detta till 3,2 miljarder per år åren därefter. Det här är ett investeringsstöd som kommer gå till den som bygger hyresrätter med rimliga hyror, säger Mehmet Kaplan.

Sundsvalls kommunalråd Peder Björk (S) tror att investeringsstödet kommer att ge bra förutsättningar för att få fart på byggandet av hyresrätter med rimliga hyror. Han hoppas dock också att regeringen på sikt ska se över skattesatserna på hyresrätter.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".