Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen: Jag kan inte vara fattig polis hur länge som helst

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 15.00
Polisen: Det är svårt att få vardagen att gå ihop
(1:03 min)
Magnus Larsson är ordningspolis vid Polisen i Västernorrland.
Magnus Larsson är ordningspolis vid Polisen i Västernorrland. Han är en av alla missnöjda poliser inom kåren som funderar på att sluta.

Det bubblar av missnöje inom den svenska poliskåren. 8 av 10 poliser på nationell nivå har någon gång funderat på att sluta och i Västernorrland är läget ännu värre.

Enligt Polisförbundets egen undersökning så har 9 av 10 poliser i region Nord någon gång funderat på att sluta. Och även om det är det största missnöjet i hela poliskåren så är det en bild som i stort beskriver hur det ser ut i hela landet. Endast 16 procent på nationell nivå och 11 procent i region nord har aldrig funderat på att lämna kåren.

Och det som poliserna är mest missnöjda med helt utan konkurrens är de dåliga lönerna. 76 procent av poliserna i region nord har angivit lönen som anledning till att de funderat på att sluta. 

En av dem är Magnus Larsson som arbetar som ordningspolis i Sundsvall. Han har arbetet som polis sedan 2009 och har också en bakgrund som narkossjuksköterska samt har har erfarenhet av att ha arbetat i krigsdrabbade områden. Och trots att arbetsgivaren är nöjd med Magnus Larsson såväl som person som hans prestationer på arbetet så står han efter sex år i yrket fortfarande kvar på ingångslön. 

– De säger att det inte finns några pengar, säger han. 

Magnus Larsson är ensamstående med två barn och med en lön på 24 500 kronor i månaden har han svårt att få vardagen att gå ihop. Magnus Larsson har flera gånger funderat på att byta tillbaka till sitt gamla yrke som sjuksköterska.

– När månaden är slut då är pengarna helt slut också. Det känns ju fel när man har ett fast jobb att inte kunna leva, säger han. 

Magnus Larsson menar att det känns väldigt märkligt att ens behöva fundera på att sluta med något som han älskar att göra för att gå till ett annat låglönejobb. Men tankarna finns och han har till och med sökt andra tjänster. 

– Jag måste ju börja tänka på mina barn. Jag kan inte vara fattig polis hur länge som helst. Det är barnen som drabbas, säger han.

Samtidigt vill han helst vara kvar eftersom han menar att det är världens bästa jobb. 

– Jag kämpar nog på så länge det bara går. Men det är nära, säger han.

Johan Pesula är huvudskyddsombud inom Polisförbundet vid Polisen i Västernorrland. 

Enligt Johan Pesula är det mycket ansträngt inom polisen i Västernorrland. Poliserna börjar bli trötta och utmattade och han beskriver att det är mycket övertidsuttag. Den senaste tiden har det varit en extra ansträngd arbetssituation på grund av det höjda säkerhetsläget och införandet av gränskontroller i region syd. Men Johan Pesula menar att läget var ansträngt redan innan.

– Det behövs mer resurser. Fler poliser, säger han.

Börje Öhman representerar arbetsgivarsidan på Polisen och han är överens med sina kollegors lägesbeskrivning.

– Det är jätteansträngt och den här diskussionen har funnits länge. Vi behöver alla poliser vi har och vill inte att någon ska sluta. Vi är överens om att vi ska lyfta lägstalönerna, säger han.

Just nu pågår en förhandling mellan Polismyndigheten och Polisförbundet om att höja lägstalönerna. Polisförbundet vill ha en lägstalön på 25 000 kronor i månaden och en lön på 28 000 efter fem år. Förhandlingarna skulle ha varit klara i oktober men är försenade och förhoppningen nu är att de i stället ska vara klara i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".