Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så här ofta har det varit snö i Västernorrland 1 december

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 06.00
Lyssnarbild. Första snötäcket i Moliden. Foto: Rune Hellström
Lyssnarbild. Så här såg det ut den 17 oktober 2013 i Moliden när första snön kom. Foto: Rune Hellström

Idag är det 1 december, men det är fortfarande snöfattigt i vårt län. En koll som P4 Västernorrland har gjort i SMHI:s statistikbas över de senaste 20 åren visar att det oftast har legat snö på marken vid den här tiden på året, även om det inte har varit särskilt mycket.

Det är vanligare med kortare vintrar, hur ser du på det? Hur minns du vintrarna förr? Berätta!

Det finns exempel från år då det varit mängder med snö, som till exempel 1996. Då var det nästan en halv meter snö på mätstationerna i Sollefteå och Näsåker. Det var 25 centimeter i Härnösand och 38 centimeter i Gåltjärn, väster om Sundsvall.

Även året efter, 1997, var det rikligt med snö på många håll i länet.

Av de senaste 20 åren har det varit helt snöfritt i sex år i Härnösand, fyra år i Sundsvall och tre år i Näsåker. När SMHI tittar på hur vädret har varit och vad som är normalt väder tittar man på 30-årsperioder.

Mellan 1961 och 1990 kom den första snön vanligtvis i början av november vid kusten. Snön kom tidigare i inlandet, där kom den normalt i slutet av oktober.

När P4 Västernorrland tittar bakåt ett par år från nu visar det sig att den första snön har kommit i slutet av november vissa år. Andra år har den första snön kommit först i början av november.

De senaste två vintrarna är de vintrar som har haft de kortaste snösäsongerna sedan SMHI:s mätningar startade säsongen 51/52. Och färre snödagar är något vi kan behöva vänja oss vid om man får tro SMHI:s rapport "Framtidsklimat i Västernorrlands län". Den visar att vi kommer att få mer nederbörd och stigande temperaturer fram till slutet av seklet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".