Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ett problem att barn får träffa olika socialsekreterare

Publicerat lördag 28 november 2015 kl 10.50
Viktoria Skoog: Barn säger att de blir frustrerade
(1:23 min)
Forskaren Viktoria Skoog
Forskaren Viktoria Skoog gör just nu en översyn av hur man arbetar på socialtjänsten i Sundsvall. Foto: Billy Abraha

Många barn som är i kontakt med socialtjänsten måste träffa olika socialsekreterare och det påverkar barnen negativt. Det säger forskaren Viktoria Skoog som just nu tittar på hur man kan förbättra arbetet på socialtjänsten i Sundsvall.

Forskaren Viktoria Skoog har i sin forskning intervjuat barn som är i kontakt med socialtjänsten. Hon berättar att många vittnar om hur jobbigt det är att möta olika socialsekreterare.

Anledningen till att de får träffa olika socialsekreterare är bland annat på grund organisatoriska skäl, att det är en socialsekreterare som gör en bedömning, en annan som gör en utredning och sedan byter man socialsekreterare när får en insats från socialtjänsten.

– Utöver det här så beskriver barnen att socialsekreterare slutar. Vi vet att det är en hög personalomsättning idag inom socialtjänsten. Det här gör att det blir svårt att erbjuda barnen en känsla av att det är en och samma socialtjänst som de möter, säger Viktoria Skoog.

Hur påverkar det här barnen?

– Det barnen säger till mig är att de blir frustrerade när de får berätta samma historia flera gånger. Även om socialsekreterare kan läsa om ett barn i en journal så uttrycker ändå barnen att det blir en annan sak när man har byggt upp en relation till någon och så slutar den personen, säger hon.

Vad kan man göra åt det här?

– Specialiseringen har sina fördelar också, det är därför den finns. Det är svårt att ha hög kunskap om alla områden inom socialtjänsten. Men det handlar ju mycket om det som är mitt uppdrag här i Sundsvall, att se över hur man på bästa sätt kan samverka och hur man på ett tydligt sätt kan förklara för barnen varför de måste byta socialsekreterare, säger hon.

Viktoria Skoogs översyn av hur man arbetar på socialtjänsten i Sundsvall kommer att vara klar i början av nästa år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".