Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kan kosta ett par miljoner att flytta villa från Petersvik

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 16.19
Mats Höök: Bara flytten kan gå på ett par miljoner
(3:59 min)
Villa Marieberg Petersvik Foto: TullaMaja Fogelberg
1 av 2
Villa Marieberg är ett av husen i Petersvik. Foto: TullaMaja Fogelberg/SR
Mats Höök byggnadsingenjör som är expert på att flytta hus. Foto: Annelie Ledin/SR
2 av 2
Mats Höök byggnadsingenjör som är expert på att flytta hus. Foto: Annelie Ledin/SR

Att flytta de stora trähusen i Petersvik kan bli en dyr affär för de tidigare husägarna.

Den mångåriga kampen för kustområdet Petersvik i Sundsvall är redan över. De stora gamla trävillorna från 1880-talet är tvångsinlösta och det ska bli en containerhamn och logistikpark på platsen.

Men nu har Sundsvalls kommun gått ut med ett erbjudande till alla som fått sina hus tvångsinlösta. Att de ska få köpa tillbaka husen och flytta dem.

Men husen skulle då köpas tillbaka för gällande marknadsvärde, minus tomtkostnad. Det skulle kunna bli en dyr affär för de tidigare husägarna.

–Husen är ju av varierande storlek, men de större som är på cirka 300 kvadrat är avancerade att flytta, säger Mats Höök, som är byggnadsingenjör och kunnig på området att flytta gamla trähus.

Först skulle all snickarglädje få tas ner varsamt, sedan träpanel, tak, fönster och takstolar. Sedan skulle alla delar i stommen märkas upp och plockas ner. Allt måste fotodokumenteras för att huset skulle kunna monteras upp igen enligt Mats Höök.

– Det är lite lättare med ett brädhus, är det en timmerstomme kan stommen behöva stå i alla fall ett år eller kanske uppemot två år innan man kan montera fasad och fönster, annars kan det spricka, säger han.

Är det en stengrund, som det är på flera av de större husen ute i Petersvik så är det också mycket jobb att flytta. Det tar lång tid och blir kostsamt.

– Bara grunden kostar kanske sex till sjuhundratusen. Sedan ska huset monteras upp, det ska sökas olika tillstånd. Det kan kosta 1,5 eller två miljoner bara att flytta huset, säger Mats Höök.

Då är inte kostnaden för husköpet inräknat. Eller för att mura upp murstocken igen, eller kostnader för ytmaterialer, nytt badrum och så vidare.

Är det här något som en vanlig medelsvensson skulle kunna göra?

- Nej det är det inte, dels så har de inte kunskapen men det skulle bli alldeles för dyrt, säger Mats Höök.

Om det kostar ett par miljoner bara att flytta själva byggnaden, kan kommunen ta ut så högt pris för husen då?

– Allt beror på vart huset byggs upp, det är avgörande för priset. Ligger det attraktivt och stadsnära så. Men det kräver också en speciell köpare, jag tror inte det finns många som skulle kunna köpa ett sådant hus.

Det skulle bli för dyrt?

– Ja verkligen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".