Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Vegetarisk sill och mandelköttbullar till julbordet

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 10.22
Rödbetscarpaccio. Foto: Helén Sahlstrand
1 av 2
Rödbetscarpaccio. Foto: Helén Sahlstrand
Apelsiner, inlagd sill och rödkål som vegetarisk julmat. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
2 av 2
Vegetarisk julmat. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Julen dundrar in och med den kommer julborden. Dietisten Helén Sahlstrand ger några vegetariska alternativ till köttbullarna och sillen.

Heléns vegetariska julmat


Vegetariska mandelköttbullar/Mandelfrikadeller

4 port / 30-40 st

100 g finmixad sötmandel
1,5 dl finriven (lagrad) ost
1,5 dl ströbröd
2 msk riven gul lök
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten

1 liter vatten + 2 tärningar grönsaksbuljong

Smör/olja att steka i 

Julsmaksättning

1 tsk farinsocker
1 tsk kryddpeppar, finmalen
(uteslut svartpeppar om kryddpeppar används)

Gör så här:

Fräs löken i lite olja eller smör. Blanda sedan samtliga ingredienser och forma små bollar, ungefär 1 rågad tesked per boll, de sväller vid kokningen.

Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Koka försiktigt bollarna i buljongen 6-7 minuter. Ta upp bollarna med hålslev, låt rinna av. Stek sedan mandelbullarna gyllene i 2-3 minuter.

Servera som vanliga köttbullar med potatis, sås och lingon eller med pasta. Passar även utmärkt på det vegetariska julbordet.

 

Carpaccio med rödbetor och apelsin

3-4 portioner (eller 6-8 portioner på en buffé)

3 kokta rödbetor i tunna skivor

2 tvättad apelsin i tunna skivor

½ deciliter grovt hackade hasselnötter

saften av 1 apelsin

1 msk olivolja

½ tsk flingsalt
svartpeppar
tunt hyvlad parmesanost eller annan lagrad ost.


Gör så här:
Varva rödbetsskivor och apelsiner på fyra fat (eller ett stort bufféfat). Fin fördela flingsaltet i handen och strö över rödbetorna och apelsinerna. Fördela även hasselnötshacket över.

Blanda apelsinsaft och olja och ringla över carpaccion. Hyvla över spån av ost och servera. Peppra eventuellt lite innan servering.

Finsk kålrotslåda

4-6 portioner (8-12 portioner på en buffé)

1 kg kålrot
1 st gul lök
0,5 dl ströbröd
2 st ägg
3 dl matlagningsgrädde
1,5 tsk ingefära, mald
1 krm muskot, riven
1 tsk salt
0,75 dl mörk sirap

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Skala kålrötterna och skär dem i stavar. Koka dem i lättsaltat vatten tills de är riktigt mjuka, ca 20 min. Häll av spadet och spara 4 kålrotsbitar. Mosa resten av kålrötterna med mixerstav.

Skala och finhacka löken. Fräs löken lätt i lite olja.

Blanda kålrotsmoset med lök, ströbröd, ägg, matlagningsgrädde, kryddor, salt och sirap.

Bred ut smeten i en smord ugnssäker form. Skär de sparade kålrötterna i tunna stavar och stick ner dem i moset. Sikta över ströbröd.

Grädda mitt i ugnen 50-60 min

Rödkålssallad med apelsin och rostade valnötter

300 g rödkål
1 apelsin
ruccola efter smak
3/4 dl valnötter
1 msk olivolja
1 tsk pressad citron
2 krm salt
2 krm socker
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Rosta valnötterna i en torr varm stekpanna. Rör hela tiden, så de inte bränns.
Tag bort de yttersta bladen från rödkålen. Strimla kålen med en osthyvel och skär den strimlade kålen i mindre bitar.
Skär av skalet och den yttre vita hinnan på apelsinen med en kniv. Skär sedan apelsinen i bitar. Lägg apelsin och rödkål i en skål.

Blanda olivolja, pressad citron, salt, socker och svartpeppar. Häll över salladen.
Blanda väl. Toppa salladen med valnötter.

Vegetarisk sill

Det låter konstigt men sill kan vara helt vegetarisk! Du kommer att bli förvånad. Både till utseende och smak är denna ”veggo-sill” tillsammans med respektive sill-sås oerhört lik vanlig sill. Experimentera gärna med din egna favoritsmaksättning.

Grundrecept vegetarisk sill

1 aubergine, ca 300 g
2 liter vatten + 2 msk salt
 
Gör så här:  

Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt salt.
Skär auberginen i cm-tjocka skivor och sedan i rektangulära bitar i ”sillstorlek” cirka 2x3 cm.
Koka auberginebitarna till den blir mjuk (men inte sladdrig). Det tar ca 3-4 min. Häll av vattnet. Låt auberginebitarna rinna av ordentligt medan du gör valfri sås som du sedan försiktigt vänder ner de kokta auberginebitarna i, lägg upp i glasburk eller skål.

Heléns Skärgårdssill

1 sats vegetarisk sill, grundrecept
1 dl crème fraiche (15 %)
½ dl majonnäs, lätt
1 burk röd tångkaviar (80 g)
1 tsk honung
1 knippe gräslök
1 dl hackad dill
Salt och peppar

Gör så här:

Hacka dill och gräslök. Blanda crème fraiche, majonnäs, tångkaviar, honung, dill och gräslök i en skål. Smaka av med salt och peppar. Tänk på att ”sillen” är salt så gör de sista smakjusteringarna när sillbitarna är på plats.

Vänd försiktigt ner de avrunna auberginebitarna (se grundrecept) i skärgårdssåsen. Smaka av.

Ställ kallt innan servering.

Vegetarisk senapssill

1 sats vegetarisk sill, grundrecept
½ dl vanlig senap
½ dl stark skånsk senap
½ dl brunt farin socker
½ dl rapsolja
½ dl färsk hackad dill
En knippe gräslök, hackad
1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här:

Hacka dill och gräslök. Blanda alla ingredienser till en slät sås. Smaka av.
Vänd försiktigt ner de avrunna auberginebitarna (se grundrecept) i senapssåsen.
Ställ kallt innan servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".