Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Professor tveksam till förslaget att kvinnor som studerar IT kan få betalda studielån

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 15.08
Katarina Lindblad Gidlund: Ett provocerande förslag
(2:50 min)
Katarina Lindblad Gidlund , professor i informatik vid Mittuniversitetet i Sundsvall.
Katarina Lindblad Gidlund , professor i informatik vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Kvinnor som studerar IT på högskolenivå ska kunna få sina studiemedel betalda, det föreslår den statliga Digitaliseringskommissionen. Katarina Lindblad Gidlund, professor i informatik vid Mittuniversitetet i Sundsvall, är tveksam till förslaget.

Är det rätt att kvinnor ska kunna få sina studiemedel betalda? Diskutera i kommenteringen.

Tanken med förslaget är att jämna ut könsbalansen på IT-utbildningar där män är överrepresenterade. Regeringen är försiktigt positiv till förslaget.

– Intressant, vi ska titta på det och utvärdera. Det här är någonting som vi måste ta ett rejält omtag på. Där har vi varit dåliga som land, sa IT-minister Memmet Kaplan till Ekot när han hade tagit emot förslaget idag.

Regeln ska gälla utbildningar som har mindre än 15 procent kvinnor, i dag handlar det om cirka hälften av de drygt 150 IT-utbildningarna på högskolor och universitet. Antagningen ska ske på meriter som nu.

Katarina Lindblad Gidlund, professor i informatik vid Mittuniversitetet i Sundsvall, håller med om att det är ett problem att få kvinnor väljer att läsa högre IT-utbildningar men tror att det kan finnas andra lösningar för att få fler kvinnor att utbilda sig.

– Det är ett provocerande förslag. Man vill väcka frågan rejält och det gör man genom detta förslag. Men jag tycker själv att det kan finnas andra förslag, säger hon.

–Det behövs absolut fler kvinnor som läser datautbildningar på högre nivå men det ska inte ske genom att kvinnor får sin utbildning subventionerad, istället så borde ett intresse för programmering väckas redan tidigt i grundskolan och att det skapas bra förebilder anser civilingenjörsstudenterna Rebecca Magnell, Melenie Lindh och Pontus Ekholm vid Mittuniversitetet i Sundsvall .

Enligt Katarina Lindblad Gidlund blir det också allt färre kvinnor som söker sig till IT-utbildningar och hon tycker att det är för få kvinnor i IT-branschen.

– Bristen på kvinnor i utbildningen är en konstruktiv kritik från tjejerna. Utbildningen är inte tillräckligt intressant, man vill göra annat och inte bara det som är traditionell IT.

Ett sätt för att locka fler kvinnor är att sätta IT i förhållande till andra saker i samhället, som att lösa samhällsutmaningar och andra frågor som drar kvinnor till sig.

– Vi kan behöva se över våra utbildningar, säger Katarina Lindblad Gidlund. 

Uppemot 5 000 kvinnor kan beröras av förslaget, enligt kommissionens beräkningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".