Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Julbord med jobbet - inte en självklarhet

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 08.41
"Skattefritt för den som är anställd"
(0:31 min)
Foto: Robin Haldert/TT
Foto: Robin Haldert/TT

Anställda på Försäkringskassan får hålla sig under 600 kronor. Anställda hos polisen 270 kronor och anställda vid Sundsvalls kommun 90 kronor medan SCA-anställda inte får något alls. Det handlar om julbordet. Förr en självklarhet - nu kanske en raritet?


Julen närmar sig och många arbetsplatser har haft som tradition att tacka sin personal för det gångna året med ett julbord - dock inte alla. Det är dessutom väldigt olika hur mycket pengar arbetsgivaren väljer att lägga på personalens julbord.

Landstingsanställda som arbetar på julafton får en jultallrik men övriga får ingenting. Inom Sundsvalls kommun väljer varje förvaltning hur man gör, men kostnaden får inte överstiga 90 kronor per person.

– För den summan är det svårt att få ihop till ett julbord. Inom koncernstaben har vi istället valt att bjuda på julfika, säger Sundsvalls kommuns stabschef Lennart Andersson.

Anställda på Centrala studiestödsnämnden, CSN, kan bli bjudna på julbord men det är upp till deras chef. Det är återhållsamhet som gäller och kostnaden ska vara rimlig. Man har dock 1 500 kronor per anställd att röra sig med - för ett helt år.
Försäkringskassan har att hålla sig till en kostnad på högst 600 kronor per anställd och Polismyndigheten får klara sig på 270 kronor. Anställda inom SCA skog får inget julbord alls.

Men arbetsgivare som vill bjuda sina anställda på julbord bör veta att det delvis är avdragsgillt. Den som blir bjuden å sin sida behöver dock inte fundera i skattetekniska termer - den kan bara äta.

– För de anställdas del är det skattefritt för det räknas som intern representation. De behöver inte oroa sig. De kan äta och vara glada, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

Företagen å andra sidan har en begränsning i avdragsrätten.

– Oavsett vad julbordet kostar så har företaget rätt till avdrag med 90 kronor, säger Pia Blank Thörnroos.

Det innebär också, enligt Pia Blank Thörnroos, att en stor del av julbordet blir en icke avdragsgill kostnad i företaget.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".