Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krögarprofilen: Det var mängder av godsaker på julbordet

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 16.21
Bo Wilöf om ris à la Malta som den svåraste nöten på julbordet
(5:53 min)
Skivad julskinka. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
Skivad julskinka. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Krögarprofilen Bo Wilöf som tidigare bland annat drivit restaurangerna Maritim, Vindhem och Knaust har serverat många julbord under sina mer än 60 år i branschen. Men själv har han slutat äta julbord.

Under tiden som Bo Wilöf drev Knaust var julen en traditionernas tid med syltor, julskinka, dopp i grytan, lutfisk, Janzons frestelse, prinskorv, köttbullar, rödkål, gravlax, färskrökt lax, löjrom och ett stort dessertbord. Dessutom var det ett måste att utsmycka bordet med ett grishuvud med ett äpple i munnen. 

– Det var mängder av godsaker på julbordet. Allt var väldigt traditionsbundet och det skulle se ut på ett visst sätt och ha en viss klass, säger Bo Wilöf.

För att ta sig an ett stort julbordet menar Bo Wilöf att det är bra att dela upp maten och gå i omgångar - med nya tallrikar varje gång. Den första tallriken ska man ta av sillen.  

– Det ser trevligare ut och det är smakligare också om man har lite smått på tallriken, säger Bo Wilöf.

En av de största utmaningarna innan moderna kylanordningar infördes var att hålla maten kall - och speciellt en sådan rätt som ris à la Malta. 

– Det står framme i värmen och då blir det bakterier. Det har ju varit mycket anmärkningar mot ris à la Maltan. När de gör undersökningar så pallar inte den för de undersökningarna och oftast får de ta bort den, berättar Bo Wilöf som på sin tid fick lägga krossad is runt maten för att hålla den kall.

Numera har julbordet moderniserats. Det fanns inte alla råvaror förr i tiden, bland annat grönsaker som det inte fanns tillgång till på 60-talet i den utsträckning som det finns idag. Dessutom har julbordet fått inslag från våra nya svenskar vilket Bo Wilöf tycker är bra.

För att klara av den många timmar långa julbordssittningen med stora mängder mat menar Bo Wilöf att det kan vara bra att inleda med ett glas starkvinsglögg.

– Då får man upp lite temperament och det blir lite mjukare, säger han. 

Efter sina många år i branschen har Bo Wilöf själv slutat äta julbord - även hemma. 

– Jag äter inte julbord idag. Vi åt så mycket på den tiden att vi klarar oss idag, säger han. 

I stället laddar man på med hummer och löjrom som räcker både till jul och nyår. Och så klart en julskinka.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".