Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill se bättre säkerhetstänk efter granskning

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 15.38
"Måste tänka på det otänkbara"
(2:10 min)
arenaskolan timrå
Vi kunde vara ostörda i 21 minuter på Arenaskolan i Timrå. Foto: Anna Ahlström/SR

Skolan måste förbättra säkerhetstänket. Det menar både fack och skolledare efter vår granskning om skolsäkerheten. Bland förslag på åtgärder finns fler låsta dörrar och receptioner vid ingångar.

Dådet i Trollhättan väckte frågan om säkerheten på de svenska skolorna. P4 Västernorrland har besökt tio av de grundskolor med flest elever i länet.

Vi har obehindrat gått in och rört oss omkring i lokalerna utan att vi i förväg sagt att vi skulle komma. Det kan vara nödvändigt att justera den öppenhet som skolorna har idag, menar Urban Fröberg, skolintendent och rektor i Sundsvalls kommun.

– Jag kan justera den. Det finns många konkreta åtgärder man kan göra och jag vet att det pågår ett ganska stort arbete att revidera de handlingsplaner vi har, säger Fröberg.

Under våra stickprov mötte vi flera lärare och elever, men på hälften av skolorna dröjde det minst 18 minuter innan någon ifrågasatte vår närvaro.

Åsa Elfing, distriktsordförande på Lärarnas riksförbund, tycker att skolorna ska ha receptioner som en möjlig åtgärd.

– En sak kan vara att man har en reception vid entrén där besökare anmäler sig. En annan lösning kan vara alla som behöver komma in till skolan får ett nyckelkort, säger hon.

Fröberg ger andra konkreta exempel på åtgärder som att minska antalet in- och utgångar.

– Jag tror även man ska jobba i personalgruppen för att medvetandegöra tanken på det mest otänkbara. Det är skulle vara någon som utövar dödligt våld någonstans. Det kan låta läskigt när man jobbar som pedagog, men min övertygelse som gammal officer är att om man tänkt tanken så sparar man värdefulla sekunder som kan rädda liv vid en allvarlig situation, säger han och nämner dådet i Trollhättan som exempel.

Finns det någon risk att man skapar oro genom att införa striktare bestämmelser och kontroll?

– Nej, det tror jag inte. Det är nu man ska jobba med att se över rutiner och inte vänta till någonting händer, säger Elfing.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".