Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Smyginspelning har lett till politisk tvist i Timrå

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 09.50
Klipp från inspelade samtalet med Robert Thunfors och tjänsteman
(0:19 min)
Robert Thunfors, Nätverk Timrå Foto: Sara Johansson/SR
1 av 2
Robert Thunfors, Nätverk Timrå Foto: Sara Johansson/SR
Krister Håkansson, ordförande barn- och utbildningsnämnden Timrå.
2 av 2
Krister Håkansson, ordförande barn- och utbildningsnämnden Timrå. Foto: Anna Ahlström/SR

En politisk tvist har seglat upp i efterdyningarna till Timrå kommuns köp av Timrå IKs arena. Ett smyginspelat samtal har lett till att vänsterpartisten Krister Håkansson kräver att Robert Thunfors från Nätverk Timrå, ska ställas till svars i fullmäktige.– Jag tycker det är principiellt viktigt att man inte smyginspelar sina samtal med anställda, säger Krister Håkansson (V).

Håkansson har ställt en interpellation till Robert Thunfors (Nätverk Timrå), för att han ska svara på frågor kring sitt agerande.

Robert Thunfors förklarar att han ringde tjänstemannen för att ställa frågor om en motion han misstänkte hanterats oseriöst, och spelade in samtalet.

Syftet var att reda på om majoriteten medvetet fördröjt hanteringen av motionen, i vilken Nätverk Timrå föreslog en grundligare utredning av vad ett arenaköp skulle betyda för kommunen.

-När det gäller Timrå IK frågan, har majoriteten aktivt försökt att mörka och förhindra. Det betyder att då fick vi ta till lite drastiska åtgärder, när vi hörde rykten om hur det gått till. Så i det här fallet får man säga att ändamålen helgar medlen, säger Robert Thunfors. 

Fullmäktige i har beslutat att Thunfors ska svara på frågor kring inspelningen i fullmäktige i februari. Ett beslut som Thunfors överklagat till förvaltningsrätten. Thunfors menar att en interpellationen inte ska användas för att ställa oppositionen till svars. Att en interpellation, tvärt om, är tänkt som ett sätt för oppositionen att granska makthavarna. 

Hurivida det blir någon utfrågning av Robert Thunfors  avgörs i början på 2016, då dom från förvaltningsrätten väntas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".