Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Yvonne berättar om livet efter att hennes son begick självmord

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 11.35
Yvonne Lundén berättar om livet efter sin sons självmord
(4:39 min)
Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT Bilden har inget samband med texten

Det var precis som att mitt liv tog slut den nittonde april förra året. Det säger Yvonne Lundén vars 33-årige son Patrik tog livet av sig.

Det fanns inga tydliga tecken och Yvonne har funderar mycket på varför han gjorde det. Nu har det gått ett och ett halvt år sedan påskhelgen förra året då hon miste sin son.

Sorgen har blandats med ilska.

Vi respekterar vad du har gjort men det var väldigt dumt gjort. Tänk vad du har utsatt oss för , både föräldrar, syskon och vänner runt omkring.

Det har också varit jobbigt med allt som måste ordnas efter ett plötsligt dödsfall och det har varit svårt att orka med allt och hon har varit sjukskriven i ett och ett halvt år.

Yvonne tycker att det blev ganska tyst omkring henne efter sonens självmord. Det är bara någon enstaka som vågat prata , de flesta gör det inte. Hon säger att hon kan förstå det för det är inte enkelt och kanske skulle hon själv inte klara det om hon var i deras situation. Men hon säger också att hon skulle vilja att fler vågade prata. Det är aldrig fel att komma fram. Om jag inte orkar prata just då så säger jag bara det.

 Det kan vara svårt att själv ta initiativet. Jag skulle känna mig stärkt av att någon vill prata om honom med mig.

Hit kan du vända dig om du tänker på självmord

Nationella hjälplinjen 
Tel: 020-22 00 60. Alla dagar kl.13-22

Jourhavande medmänniska
Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

Barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP)
När du är under 18 år kan du vända dig till BUP om du har självmordstankar eller mår dåligt på annat sätt.

BRIS vuxentelefon
Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag kl.10-13

BRIS – Barnens hjälptelefon
Tel: 116 111, måndag-fredag kl. 15-21, helger kl. 15-18

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. Ring 112 och be om att bli kopplad. När du ringer en jourhavande präst får du prata med en präst från Svenska kyrkan som har ett särskilt uppdrag och utbildning för att tjänstgöra i jouren. De som arbetar där har tystnadsplikt och du behöver varken tillhöra Svenska kyrkan eller vara kristen för att ringa.

SPES telefonjour
Tel: 08-34 58 73. Alla dagar kl. 19-22. SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

Sjukvårdsupplysningen
På telefonnummer 1177 får du ett snabbt svar om vart du ska vända dig inom vården. Om du behöver akut hjälp, ring 112.

Psykiatriska akutmottagningen på sjukhuset
Om du har akuta självmordstankar eller på annat sätt känner hopplöshet och du inte känner att du får hjälp någon annanstans ska du inte dra dig för att åka till psykakuten. Här kan man hjälpa dig med det akuta och sätta bollen i rullning för kommande hjälp. Var alltid helt ärlig med hur du mår!

Vårdcentralen
På vårdcentralen finns utbildad personal som läkare, sjuksköterskor, kuratorer och psykologer som är vana vid att även hjälpa till med psykiska problem. Vid behov kan de också remittera vidare. Om det inte är en akut situation kan du ringa och beställa tid här. Var noga med att berätta precis som du känner så att du kan få rätt hjälp.

Ungdomsmottagningen
Om du är ung  är du välkommen att höra av dig till din närmaste ungdomsmottagning för att få råd och stöd även vid psykisk ohälsa

Källa: Suicide Zero

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".