Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Familjen Jansson Söderberg öppnade sitt hem för Mahdi

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 06.01
Maria Jansson Söderberg: Klart vi vill hjälpa till
(4:52 min)
Maria, Adam, Mahdi och Henrik hemma hos familjen Jansson Söderberg.
Maria, Adam, Mahdi och Henrik hemma hos familjen Jansson Söderberg. Foto: Anna Ahlström/SR

Det finns nästan 800 ensamkommande flyktingbarn i Västernorrland idag, enligt siffror från Migrationsverket. De flesta barnen placeras i Hem för vård eller boende, HVB, men det finns ett ständigt behov av familjehem som kan ta emot de yngre barnen.

Är du familjehem eller skulle du kunna tänka dig att bli det? Berätta i kommenteringen.

Allt fler ensamkommande flyktingbarn kommer till länet. I vissa kommuner bor barn i HVB-hem, riktade till ensamkommande flyktingbarn, från det att de är 14 år. I andra kommuner tas barn emot på HVB-hem från 16 år. Det är framförallt de yngre barnen som kommer till Sverige utan egen familj eller släktingar som behöver en familj att bo hos.

Maria och Henrik Jansson Söderberg i Sörberge, utanför Timrå, är några som valt att bli familjehem. För ett par veckor sedan fick de ett samtal från socialtjänsten i Timrå kommun.

– De ringde vid 15-tiden och sa att Migrationsverket hade släppt av en pojke i receptionen. Han behövde någonstans att bo innan klockan 16 när personalen skulle gå hem, berättar Maria Jansson Söderberg.

Familjen bestämde sig att ta emot 11-årige Mahdi, som flytt från Iran till Sverige. När Maria ringde tillbaka hade socialtjänsten hittat ett tillfälligt boende åt honom, men en vecka senare flyttade Mahdi in hos familjen Jansson Söderberg.

Familjen har sedan tidigare fyra barn. Mahdi och familjens son Adam hittade snabbt varandra genom fotbollen. Mahdi kan inte svenska och Adam kan inte persiska, men fotboll kan de ändå prata om.

– Vi pratar om fotboll och vilka lag vi tycker bäst. Lagen heter ju samma sak på de olika språken, säger han.

För familjen har det inte blivit någon större förändring efter Mahdi flyttade in.

– Många är nog väldigt rädda för att ta det här steget men för oss har det inte inneburit några problem.

Familjen har tidigare erfarenhet från att ta emot barn. För drygt tre år sedan hade familjen bestämt sig för att bli familjehem. När de blivit färdigutredda hörde socialtjänsten av sig om en mamma som flytt till Sverige och som var gravid, men som inte kunde ta hand om sitt barn.

Familjen Jansson Söderberg fick frågan om de kunde ta hand om en bebis och sa ja. När Kristoffer bara var fem dagar gammal hämtade Maria honom på BB.

– När jag hade varit där med honom ett tag kändes det som precis med mina egna barn, säger hon.

Hur reagerade övriga i familjen när ni kom hem?

– De tog emot honom som en lillebror på en gång.

Maria, som själv adopterades från Colombia när hon var två månader gammal, säger att hon nu vill bidra till att andra barn ska få ett bättre liv. Och det gjorde det också lätt när de fick frågan om Mahdi för ett par veckor sedan.

– Vi tänkte att det är klart att vi vill hjälpa till.

Borde fler familjer göra som ni?

– Det beror på hur man har det annars i livet. Men har man funderat på det ska man inte vara rädd att ta emot ett barn, säger Maria Jansson Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".