Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stafettläkare får 200 000 kronor i lön - i veckan

Publicerat tisdag 22 december 2015 kl 13.25
Förvaltningschefen: Det är fantasisummor
(1:45 min)
Nina Fållbäck-Svensson, Förvaltningschef Specialistvården inom landstinget i Västernorrland. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges radio.
Nina Fållbäck-Svensson, Förvaltningschef Specialistvården inom landstinget i Västernorrland. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges radio.

En stafettläkare i Sollefteå får 200 000 kronor i veckan i arvode. Samtidigt som landstinget kämpar med stora besparingskrav.

En stafettläkare på kvinnokliniken i Sollefteå har ett antal gånger fått 200 000 kronor i arvode - per vecka. Detta enligt ett avtal som P4 Västernorrland tagit del av.

– Det är fantasisummor. Det är oerhört mycket pengar och att landstinget Västernorrland blöder pengar är ingen hemlighet. Det här är något vi måste arbeta med, säger Nina Fållbäck-Svensson, nytillträdd förvaltningschef för Specialistvården i Västernorrland.

Fram till november i år uppgår kostnaderna för stafettläkare i Västernorrland till närmare 150 miljoner kronor. Det är 6 procent av den totala personalkostnaden för landstinget. Och kostnaderna för stafettläkare är ett problem som landstinget i Västernorrland försöker att lösa. Hittills utan resultat. I grannlänet Jämtland sa man nyligen stopp när en läkare begärde 82 000 kronor i ersättning för en vecka. Samtliga fyra nordliga landsting har i en debattartikel i Dagens samhälle uttryckt sin trängda belägenhet med anledning av de skenande stafettläkarkostnaderna. Förhoppningen är att man från centralt håll, med SKL, Sveriges kommuner och landsting, i spetsen ska ta fram en gemensam handlingsplan. 

– Vi behöver jobba fram en strategi för att minska stafettberoendet, säger Nina Fållbäck-Svensson.

Sollefteå sjukhus har tampats med nedläggningshot i många år. Dessutom har man svårt att få tag på fast personal varför man måste fylla ut sina vakanta tjänster med stafettpersonal. Men vad gäller personalkostnader, menar Nina Fållbäck-Svensson, så håller man sig fortfarande inom budget.

– Sollefteå sjukhus har inte överstigit sin budget för läkare. Lönerna för stafettläkare täcks upp av de fasta läkarlöner det är budgeterat för. Men med de här summorna så går pengarna åt väldigt fort, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".