Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Härnösands kommun gör det Bert Karlsson ville göra i gamla sjukhemmet

Publicerat onsdag 23 december 2015 kl 13.17
Fred Nilsson, S: Varenda skattepeng kommer nu att gå till ett bra mottagande
(6:15 min)
Fred Nilsson, (S), Härnösand
Fred Nilsson, (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand. Foto: Sveriges Radio

Härnösand startar flyktingboende i gamla sjukhemmet (fd Härnösands sjukhus) och därmed kan kommunen plocka in drygt 85.000 kronor per dygn av Migrationsverket till våren när alla 426 platserna är besatta. Tidigare var musik- och asylboendeaktören Bert Karlsson intresserad av samma koncept i lokalen.

Härnösands kommun kliver nu in som aktör och startar eget boende för flyktingar.

Det är gamla sjukhemmet, alltså en del av det före detta sjukhuset i centrala Härnösand, som blir anläggningsboende (ABT).

Det betyder en tillfällig första bostad för asylsökande som ska ha egna hushåll i de 75 lägenheterna. 426 flyktingar ska få plats i gamla sjukhemmet.

Det som är unikt är att en kommun själva driver detta vilket nu blir ett faktum i pilotprojektet mellan Migrationsverket, Härnösands kommun, arbetsförmedlingen och fastighetsägaren Caspian fastigheter.

I vanliga fall är det privata aktörer som lägger bud mot Migrationsverket och ofta även kan ta ut en stor vinst.

Vid upphandling av boendeplatser lämnar leverantören det pris han/hon erbjuder. För närvarande är takpriset 200 kronor för logi och 150 för kost per person och dygn.

Eftersom just de här 426 flyktingarna kommer att laga sin mat själva blir det 200 kronor per dygn och per flykting som Härnösands kommun kan få. På en månad ramlar det då in drygt två och en halv miljon kronor från Migrationsverket till Härnösands kommun.

– Med de pengarna kan vi ha en bra bemanning. Men det viktiga är att det blir bättre kvalitet på mottagningen. Varenda skattepeng kommer nu att gå till ett bra mottagande, säger Fred Nilsson, S, kommunalråd i Härnösand.

Så Härnösands kommun kommer att tjänar pengar på flyktingarna?

– Det blir en vinst för hela samhället. Sverige kommer att tjäna på det och flyktingarna kommer att tjäna på det. Det här blir en del av den nationella migrationspolitiken som måste fungera bättre. Nu kommer vi in i pole position, säger Nilsson.

Kommunalrådet menar att kommunen ändå oftast får ansvaret med språkträning, socialtjänsten, fritid med mera. I och med att Härnösands kommun nu har hela processen i sin hand anser han att allt blir så mycket bättre.

Härnösands kommun är först ut i detta pilotprojekt. Tror du fler kommuner kommer att vilja följa efter, både för att ta ansvar men även att få ekonomiska muskler?

– Ja, det kommer att bli fler som följer efter. Det är många kommuner som hör av sig och frågar oss, säger Fred Nilsson.

1 mars 2016 kommer de första flyktingarna och i början av sommaren ska människor ha hittat till alla de 426 sängplatserna.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".