Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norra kajen förorenat med olja

Publicerat onsdag 23 december 2015 kl 15.15
Christer Ersson: Vi sanerar inte till jordens medelpunkt
(1:04 min)
Norra kajen i Sundsvall. Foto: Annelie Ledin/SR
Norra kajen i Sundsvall. Foto: Annelie Ledin/SR

Marken vid Norra kajen, där man är i full färd med att bygga och planera för bostäder är förorenad, trots att den skulle vara sanerad och klar. Nu tvingas Sundsvalls kommun stå för merparten av kostnaden för ytterligare en sanering.

Det byggs för fullt på Norra kajen i Sundsvall. Flera byggnader har redan skjutit upp ur marken och fler är på gång. Men nu gör områdets industrihistoria sig påmint genom ett mindre roligt oljefynd på en av tomterna.

Det är det kommunala bostadsbolaget Norra kajen som har sålt byggrätterna på Norra kajen. Och de skulle då vara sanerade och klara. Norra kajenbolagets vd Christer Ersson menar dock att förutsättningarna för bygget har ändrats under resans gång.

– Vi hade sanerat till den nivå som vi hade räknat med att man skulle bygga. Vi hade inte räknat med att man skulle bygga källare för i planen så fanns det inte möjlighet att bygga garage under just det här kvarteret, säger han.

När förutsättningarna nu har ändrats så är det bara att dra igång saneringen igen och enligt Christer Ersson innebär det inte några stora besvär.

– Då är det bara för oss att fortsätta sanera neråt. Det hade vi fått göra i vilket fall som helst. Annars hade vi fått göra det före men nu får vi göra det efter, säger han.

Det var i november när företaget Lillskärs entreprenör skulle börja anlägga grunden till de 63 lägenheterna som man gjorde den otrevliga upptäckten. Man hade börjat pumpa vatten ur en grop för att sänka grundvattennivån när man plötsligt kände att det luktade olja. Efter provtagning har det visat sig att halterna av olja i vattnet var höga. Antagligen har oljeföroreningar från en granntomt dragits in i området i samband med att grundvattennivån sänktes.
Det är fortfarande oklart hur mycket vatten som hann pumpas upp ur gropen innan det upptäcktes. Man vet inte heller i hur stor omfattning oljan har spridit sig i marken. En väg i området som redan är dragen misstänks ha förorenats. Skadorna ska nu utredas och rapporteras till miljökontoret.

Marken behöver återsaneras och man har delvis redan börjat. Pumpvattnet behandlas med oljeavskiljare och man har också satt in en pump på granntomten där oljan förmodligen kommer ifrån, för att sanera och om möjligt suga tillbaka en del av den förorening som spridit sig.

Det är inte klart hur mycket det hela kommer att kosta. Själva saneringen av marken går kanske loss på ett par hundra tusen kronor menar Christer Ersson. Men den största kostnaden blir förmodligen deponikostnaden - beroende av föroreningsgrad på jordmassorna då behöver massorna tas om hand på olika sätt, och det är inte klart ännu. 

Sundsvalls kommun och skattebetalarna kommer att få stå för 75 procent av kostnaden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".