Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trots nolltolerans: Vräkningar där barn berörs ökar

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 15.05
Forskaren: Socialtjänsten skulle kunna agera tidigare
(1:08 min)
Fastighetsägaren byter lås vid vräkning
Fastighetsägaren byter lås vid vräkning

Trots att Sundsvall har nolltolerans mot vräkning av barn ser antalet vräkningar, där barn är berörda, ut att öka. Socialtjänsten menar att de gör vad de kan, men forskare i socialt arbete anser att man kan agera tidigare.

I november vräktes en barnfamilj från sitt hem i Sundsvall. Detta trots att socialtjänsten i kommunen har nolltolerans mot att vräka barn.

Socialtjänsten får alltid information från hyresvärden när en person inte betalar sin hyra. Brevledes informerar man då personen om att socialtjänsten finns och vad man kan hjälpa till med. Därefter är det upp till den behövande personen att själv ta initiativ till kontakt. Om ärendet går vidare till Kronofogden får socialtjänsten vetskap om detta och tar då mer aktiv kontakt med hyrestagaren. I de fall där barn är inblandade är man i allmänhet snabbare att gå in i ärendet.

Men trots det var det förra året 16 barn som var berörda av vräkning i Västernorrland förra året, 11 av dem i Sundsvall. Vid halvårsnoteringen i år var man redan uppe i 15 barn vilket antyder att årets siffra kommer att vara än högre.

Och Pia Kjellbom, filosofie doktor i socialt arbete vid Stockholms universitet som bland annat har forskat om vräkning, menar att även om socialtjänsten gör ett bra arbete så skulle man kunna göra ännu mer. 

– Ett sätt att minska antalet barnvräkningar skulle kunna vara att man agerade tidigare i den här processen, säger hon.

När en familj faktiskt blir vräkt har socialtjänsten, enligt Pia Kjellbom, fått två meddelanden från hyresvärden. Om socialtjänsten går in när man får det första meddelandet och säger att socialtjänsten tar ansvar för den här personens hyresinbetalningar, då kan inte hyresvärden gå vidare med uppsägningen. Men enligt Pia Kjellbom så verkar socialtjänsten inte känna till det här.

– Den här möjligheten används nästan aldrig. Oftast kommer socialtjänsten in när man får det andra meddelandet, det vill säga när vräkningsdatum redan är satt och i det läget saknar socialtjänsten juridiska möjligheter att göra något, säger hon.

Hon menar dessutom att ett problem med den här informationsgången via brev är att en stor del av dem som inte kan betala sin hyra inte heller öppnar brev från myndigheter - inklusive socialtjänsten. Hon menar därför att socialtjänsten behöver kontakta personerna direkt via hembesök eller telefonsamtal.

Lena Johansson, enhetschef för ekonomiskt bistånd inom socialtjänsten i Sundsvalls kommun menar att de naturligtvis kan jobba bättre och försöka göra mer - men utifrån de resurser de har. Men hon menar också att det är viktigt att inte trampa på individens integritet i onödan. I många fall klarar personerna av att lösa situationen utan hjälp från myndigheter.

– Sen är det alltid den här balansgången: När ska myndigheterna ta över ansvaret och när ska familjen hitta egna lösningar. Men det är barnen som är viktigast i familjen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".