Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Ingen anledning till oro för Angel Villaverde"

Publicerat tisdag 29 december 2015 kl 16.14
Utrikeskorrespondenten Lars Palmgren om Perus historia
(4:07 min)
Reporter Lars Palmgren
Lars Palmgren under en intervju på Haiti. Foto: Sveriges Radio.

Angel Villaverde (MP) greps under julhelgen på flygplatsen i Lima i Peru, landet han flydde från för 20 år sedan. Då pågick ett blodigt krig men idag är landet ett öppet demokratiskt samhälle. Det menar Sveriges Radios tidigare latinamerikakorrespondent Lars Palmgren.

För 20 år sedan var kriget en verklighet i Peru - ett extremt grymt krig som startades av den maoistiska gerillagruppen Sendero Luminoso, den upplysta stigen, och som fick ett lika grymt svar av regeringsstyrkorna. Det berättar Sveriges Radios tidigare latinamerikakorrespondent Lars Palmgren på en telefonlinje från sitt hem i Chile.

Kriget som pågick under 20 år, mellan omkring 1980 och 2000, hade enligt Lars Palmgren fruktansvärda effekter på Peru och splittrade byarna uppe i Anderna. 70 000 personer dödades och 16 000 försvann.

Idag är Peru fortfarande ett land med sociala orättvisor men Lars Palmgren menar att demokratin fungerar ganska väl och att rättsväsendet har förbättrats ordentligt.

– Det finns en strävan efter att nå sanning om vad som hände under kriget och skapa rättvisa för offren så det är ett helt annan atmosfär idag än för 20 år sedan, säger Lars Palmgren.

Angel Villaverde flydde från Peru 1995 och har uppgett att han stämplades som terrorist. För 20 år sedan räckte det, enligt Lars Palmgren, att man misstänktes för att vara sympatisör till gerillan.

– Många anklagades för att vara terrorister - med eller utan grund. De hamnade på svarta listor av olika slag och som uppenbarligen fortfarande fungerar och finns kvar, säger Lars Palmgren.

Han menar att det fortfarande finns mycket orättvisa anklagelser i luften och mycket som inte har bevisats och att det är en situation som man behöver rensa upp i. Han menar dock att det finns en försoningsprocess mellan de som var för och emot gerillan, de som var offer och förövare.

– Det finns en försoning men samtidigt finns såren kvar. Det som hände under kriget var så fruktansvärt att såren sitter djupt och det är svårt att läka, säger han.

Den typen av gripande som nu drabbat Angel Villaverde är relativt ovanligt men det förekommer. Lars Palmgren menar dock att det inte finns någon anledning till oro i sammanhanget.

– Man behöver inte vara rädd att han ska hamna i någon svart fängelsehåla. Rättsväsendet är så pass solitt idag i Peru att är han anklagad misstänkt för någonting så kommer det att leda till rättegång och att han kommer att hamna inför domstol med förmåga att försvara sig, säger han.

Enligt Lars Palmgren är det politiska klimatet i Peru idag öppet och tillåtande med hätska debatter och kritiken mot regimen är hård. Men om man försvarar gerillan och det de gjorde under kriget då riskerar man att anklagas för terrorism.

- Att anklagas för terrorism i Peru, det är ett svårt brott, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".