Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera förslag om gamla E4 ska utredas

Publicerat fredag 8 januari 2016 kl 09.54
Peder Björk: Vi vill ta reda på vad det innebär att behålla gamal E4
(2:28 min)
Gamla E4 i Sundsvall
Gamla E4 i Sundsvall. Foto: Billy Abraha/SR

Planerna att bygga om gamla E4 genom Sundsvall till en enfilig väg har orsakat protester från kritiker som anser att framkomligheten för bilar blir för dålig. Nu öppnar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet för flera alternativ, bland annat att behålla vägen som den är.

Det förslag som finns idag handlar om att stänga ett körfält genom centrala Sundsvall, vilket väckt starka reaktioner. För att få så bra underlag som möjligt föreslår nu majoriteten att fler alternativ presenteras och att Trafikverket öppnar för testkörning av den omdiskuterade sträckan innan ombyggnad.

På måndagens kommunstyrelsemöte kommer majoriteten i Sundsvall yrka på att det nuvarande förslaget kompletteras med minst två ytterligare förslag. Ett av dessa förslag ska vara ett så kallat nollalternativ, det vill säga att behålla vägen som den är. Fördelar och nackdelar med alla förslag ska sedan presenteras för kommunstyrelsen.

– Det är glädjande att Sundsvallsborna engagerar sig så mycket i Sundsvalls utveckling. Den här diskussionen kommer säkerligen att fortsätta under året och för att vi ska få en så saklig och bra diskussion som möjligt tror jag det är viktigt att vi får upp alla konsekvenser och möjligheter på bordet, säger Anders Hedenius, ordförande i Stadsbyggnadsnämnden och ledamot i kommunstyrelsen i ett pressmeddelande.

Det har framförts kritik och farhågor kring en kortare del av vägen som enligt nuvarande förslag kommer få färre körfält. Med anledning av det vill majoriteten nu att Trafikverket öppnar upp för testkörning av den föreslagna sträckan under en kortare period utifrån den nya utformningen.

– Vi kommer att framföra ett önskemål till Trafikverket om att testköra den omdiskuterade sträckan innan Trafikverket fattar sitt avgörande beslut. På så sätt kan vi se hur en framtida utformning av vägen fungerar i skarpt läge. Vår ambition är fortfarande att hitta en utformning av vägen som bygger ihop staden med vattnet och samtidigt ger en bra trafiksituation. Att ca 11 000 färre fordon per dygn trafikerar vägen efter bron öppnade ger oss också helt andra möjligheter, säger Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".