Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget Västernorrland får statliga pengar för att förbättra cancervården

Publicerat lördag 9 april 2016 kl 11.00
Lennart Moberg: Pengarna betyder väldigt mycket
(1:42 min)
Lennart Moberg. Foto Ulla Öhman
Lennart Moberg. Foto Ulla Öhman

Alla landsting i Sverige får i år statliga medel för att förbättra cancervården. För landstinget Västernorrlands del handlar det om fem miljoner kronor. 

Pengarna som landstingen får är inom ett nationellt projekt med syfte att att korta väntetiderna och skapa en mer jämlik vård över hela landet när det gäller cancervård.  

Cancerutredningar för en specifik cancerdiagnos ska vara standardiserade, alltså se ut på samma sätt var man än befinner sig i Sverige. Totalt får Sveriges alla landsting 203 miljoner kronor för detta. För landstinget Västernorrlands del så handlar det alltså om 5 miljoner kronor.

– De här pengarna betyder väldigt mycket för oss i landstinget och för patienterna. För på det här sättet kan vi stödja verksamheten i införandet av ett förändrat arbetssätt, säger Lennart Moberg, som är samordnare i landstingsdirektörens stab i Västernorrland. 

Lena Karlsson som är verksamhetschef för onkologin i Västernorrland säger att de fem miljoner kronor som Västernorrland får bland annat ska användas till att tillsätta kontaktsjuksköterskor, det är en sjuksköterska med specialistkunskaper inom cancervård.

– Pengarna ska användas till kontaktsjuksköterskor och koordinatorer, säger hon.

Handlar det om att anställa nya personer?

– Det kan bli så, men det kan också vara så att vi får omfördela resurserna, säger Lena Karlsson och fortsätter:

– Vi har också tittat på att inrätta något som kallas diagnostiskt centrum. Det är en mottagning dit patienter kan remitteras för snabbutredning, säger hon. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".