Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Är lakrits nyttigt?

Publicerat tisdag 12 april 2016 kl 10.40
Dietist: Ät inte mer än 50 gram lakrits om dagen
(4:04 min)
Svensktillverkade mjuka lakritskolor. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Svensktillverkade mjuka lakritskolor. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Idag är det internationella lakritsdagen. Men hur nyttigt är egentligen det här svarta godiset? Råvaran lakritsrot och lakrits i godishyllan är två helt olika saker, konstaterar dietisten Helén Sahlstrand.


Lakrits är rötterna till en baljväxt som växer vilt i medelhavsområdet. Man har inte hittat något sätt att odla lakritsrot, så den växer bara vilt. Lakrits har använts i väldigt många år som naturläkemedel mot bland annat hosta och magbesvär. I råvaran lakritsroten finns en del vitaminer och antioxidanter, men lakritsgodiset är inte särskilt nyttigt. 

– Nej, lakritsgodis är inte nyttigt. Även om det finns vissa ämnen i lakrits som kan vara nyttigt, så innehåller ju lakritsen som vi äter som godis väldigt mycket socker, konstaterar Helén Sahlstrand.

Det är lite farligt att säga att lakrits är nyttigt. När man hör att något är nyttigt så äter man det i enorma mängder. 

Ät inte mer än 50 gram lakritsgodis per dag. Det är rekommendationen från Livmedelsverket. 

Lakrits höjer blodtrycket, kan ge saltrubbningar och vätskeansamlingar i kroppen om man äter mycket, varnar Helén Sahlstrand.

Välj en finare lakrits och ät den med måtta.

Lakrits

Lakritsrot. Foto: Anders Wiklund/TT

Lakrits framställs ur lakritsrotens rötter och utlöpare. Lakritsroten är en meterhög ört med djupa, tjocka rötter. Rötter och utlöpare hackas och kokas ur med vatten. Sedan indunstas lösningen i vakuum till sådan konsistens att extraktet kan rullas till stänger.

Lakrits har en svagt laxerande verkan. Det används i hostmediciner, pastiller, tuggtobak, engelsk porter och konfektyr.

Lakritsroten hör hemma i sydöstra Europa och västra Asien, och odlas i bland annat Ryssland, Frankrike, Italien och Spanien.

Källa: ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".