Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Chatt med veterinär Oskar Nilsson

Uppdaterat torsdag 14 april 2016 kl 14.55
Publicerat onsdag 13 april 2016 kl 14.15
Oskar Nilsson: Klåda och hudproblem är vanligt
(1:26 min)
En kaninägare frågar om en knöl man upptäckt på ena baktassen. Foto: Lyssnarbild
1 av 5
En kaninägare frågar om en knöl man upptäckt på ena baktassen. Foto: Lyssnarbild
Kattungar väntar på sina ägare. Foto: Dave Martin/AP/TT
3 av 5
Kattungar väntar på sina ägare. Foto: Dave Martin/AP/TT
Marsvin. Foto: Pontus Lundahl/TT
4 av 5
Marsvin. Foto: Pontus Lundahl/TT
Veterinär Oskar Nilsson. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
5 av 5
Veterinär Oskar Nilsson. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Hur ofta kan man bada hunden? Hur gammal blir en undulat? Varför har min iller börjat magra? Veterinär Oskar Nilsson svarar på publikens frågor i chatten. 

Chatten är nu avslutad. 

Moderator: Hej och välkomna till chatten med veterinär Oskar Nilsson! Han har nu satt sig vid tangentbordet för att svara på era frågor.

15:57, 14 April 2016

Karlsson i Haga: Hej. Vi undrar hur ofta det är okej att bada hunden. På vårvintern när snön smälter så blir han ordentligt smutsigt så fort man går ut. Har en relativt långhårig hund (en blandras Golden/Pudel).

Oskar Nilsson:
Hej! Ofta är det just hur smutsig hunden blir och till viss del pälslaget som avgör hur ofta man bör bada en hund. Visa raser behöver bara badas ngn gång per år andra oftare. Generellt skall man inte bada en hund för ofta eller använda för starka schampoo då det torkar ut hud och päls. Många hundar kan borstas regelbundet för att hållas rena och att man bara torkar av tassar och ben med en handduk för att få bort ytsmuts. Att man klipper tassar, benfanor och under magen kan underlätta att hålla ren hunden.

15:58, 14 April 2016

Agnes: Hur ofta tycker du att man ska avmaska utegående katter som flera ggr i veckan fångar möss, sorkar och ibland någon fågel?

Oskar Nilsson:
Vid symtom, d v s om katten kräks upp mask eller släpper från sig maskbitar vid rumpan (s k proglotider; ser ut som små riskorn), magrar av eller har dålig päls och aptit. Flitiga jägare brukar man ibland avmaska en gång om året på sensommaren/hösten efter den värsta "maskblommningen" i naturen är över.

16:00, 14 April 2016

Marie Arnesen: Hejsan Har en dvärgpudel på 7 mån, hon har troligen en hörselnedsättning. Hur kan man kontrollera hörseln på en hund ? Vad går att göra? Hon reagerar på höga ljud som ex visslingar, och skall från dom andra hundarna i familjen ! Reagerar ej på röster !

Oskar Nilsson:
Det finns speciella hörseltest man kan göra där man mäter signaler i hjärnan och om djuret är hörande får man en signal från örat till hjärnan som kan avläsas på en skärm. Både katter och hundar kan kontrolleras på detta sätt. Annars kan subjektiva bedömningar av hörsel med knäppningar, visslingar och liknande vara svåra att tolka helt säkert.

16:02, 14 April 2016

Solaris: Riskerar hundar och katter som ofta är ute i solen på tomten att få ögonskador - nedsatt syn? Om något intresserar hundar i solens riktning har jag noterat att de ofta inte verkar bry sig alls hurvida det är skadligt eller ej att titta mot solen.

Oskar Nilsson:
Generellt skulle jag säga nej. Hundar är precis som vi anpassade för att vara ute i naturen och solen och som för oss är det smärtsamt och irriterande med alltför starka ljus och man vill reflexmässigt vända sig bort. Vid vissa sjukdomar kan dock ljuskänslighet vara ett symtom och utevistelse i solen vara något man skall vara försiktig med.

16:04, 14 April 2016

Majken: Min kanin som är ungefär 8 månader, är kastrerad, lever ensam och inomhus i bur men har fått hoppa ute med sele en del nu sedan snön tinade bort har fått en konstig knöl på ena bakhasen som vi upptäckte häromdagen. Han är inte öm där, det är inget öppet sår utan påminner lite om en vårta eller torkat skavsår. Vi har skickat in en bild också så du kan se. Vad kan det vara? Ska vi vara oroliga, och vad kan vi göra?

Oskar Nilsson: Det är lite svårt att bedömma förändringar på bild men det ser ut som en förhårdnad i huden ungefär som en liktorn på oss människor. Det kan vara att han stödjer mer på det benet, att han har tunnare päls eller hud där och därför en reaktion av nötningen det blir av att gå ute. Har han inte ont av den, den inte växer och inte vätskar sig eller blir missfärgad skulle jag inte vara orolig. Man kan prova att ha mjukare bäddmaterial i buren och smörja med en mjukgörande salva och se om det blir bättre. Är man orolig bör man istället be en veterinär titta på förändringen.

16:08, 14 April 2016


Här är bilden Majken skickade in på sin kanin.

Här är bilden Majken skickade in på sin kanin.

16:09, 14 April 2016

Maria E.: Är det medicinskt okej att halvera kostnaden för fästingmedel FrontlineComp genom att för småhundar dela på dospipetten för en stor hund?

Oskar Nilsson:
Om det är för en dubbelt så stor hund och har samma koncentration i vätskan som en liten hund bör det inte vara farligt. Det kan ju dock vara svårt att ge exakt hälften. Ger man för lite kan det ju leda till att man istället får behandla fler gånger. Jag skulle i möjligaste mån följa tillverkarens rekommendationer av dosering.

16:10, 14 April 2016

Maja: En av våra utekatter som snart är 16 år har allt sämre aptit. Han älskar torrfoder, men har svårt att tugga. Vad är bra mat för seniorkatter(kastrerad)?

Oskar Nilsson:
Ett bra fullfoder för äldre katter kan man få hjälp att välja ut hos veterinär eller i zoofackhandeln. De bör ha ett bra energiinnehåll och inehålla en relativt hög proteinhalt. Kastrerade katter kan ha lättare att gå upp i vikt och behöver då ha ett foder med lägre energiinnehåll, ffa om han är för rund. Jag skulle dock i ditt fall fundera på varför han har svårt att tugga. Kan han ha problem med tänderna eller andra problem i munhålan? Har du inte varit med honom till veterinär på länge kan det vara bra med en hälsokoll och att man tittar så han inte har tandproblem.

16:23, 14 April 2016

Maja: Tack för svaret. Min gamla katt vägrar att åka bil, så något veterinärbesök är nog inte att tänka på.

16:25, 14 April 2016

Alex & Elin: Hej. Vi har ett akvarium på 180liter med lite ancistrusmalar, två slöjstjärtar, diverse botior och ytterligare en stimfisk jag inte minns nammet på nu (kallar dem 50/50 då de är halvt svart, halvt rosa-ish). Vi har bra koll på vattnet, byter tillräcklikt ofta, matar måttligt/lagomt. Men då och då, oftast då vi tillsätter nya fiskar, så blir de dåliga och dör. De får nå tunna vita prickar på sig (det är inte vita prick-sjukan), detta har pågått i ett år. Kan det vara pollen-relaterat? Eller beror det på mig? Vad kan det vara som gör att fiskar blir sjuka?

Oskar Nilsson:
Jag måste ärligt säga att akvariefiskar är utanför mitt nära kunskapsområde. Fiskar kan bli sjuka av svampsjukdomar, virus och bakterier precis som andra djur. Jag skulle rekommendera att ni vänder er till en kunnig zoofackbutik med fiskar som specialområde eller kontaktar någon av de kliniker i Sverige som har specialutbildade veterinärer för exotiska djur. Att djur blir sjuka när man introducerar nya i gruppen kan bero på att de inte har utsatts för de sjukdomar som de andra fiskarna bär på, att det blir stress i gruppen av nya djur eller att någon av de nya djuren för in nya smittämnen. En del akvariefiskar kräver ju väldigt specifika levnadsbetingelser för att må bra, möjligen är inte alla fiskar anpassade för den typ av akvariemiljö du har?

16:27, 14 April 2016

Margareta: Är det riskfritt att ge PlaqueOff till en liten hund som har dålig andedräkt ?

Oskar Nilsson: Den typen av kostillskott är ofarliga att ge om hunden inte är specifikt känslig mot det. Annars är det framför allt ett förebyggande medel mot tandsten. Den vanligaste orsaken till att hundar luktar illa ur munnen är dåliga tänder och då behövs ofta att man tar bort tandsten och drar ut skadade tänder på klinik först. En annan orsak till dålig lukt kan vara magproblem.

16:29, 14 April 2016

Lotte: Min hund går på hunddagis ett par dagar i veckan. Nu har vi fått mejl att det går noskvalster där - igen. Det var samma visa förra våren. Kan man skydda hunden? Eller kan han ha blivit immun eftersom han fick det i fjol?

Oskar Nilsson:
Noskvalster är tyvärr mycket smittsamt i en liten hundgrupp där de är nära varandra, t e x i en familj eller på ett hunddagis. Det är ju dock inte farligt för hunden även om det så klart kan vara besvärande med nysningar och snorkningar. För jakthundar och brukshundar kan ju luktnedsättningen som vissa drabbas av i samband med noskvalstret ställa till fritiden rejält. Det finns inga tecken mig veterligen på att noskvalster ger immunitet som finns kvar i hunden. I sanningens namn vet vi rätt lite om det lilla krypet, hur det överlever i naturen, exakt hur det smittar, förökar sig o s v. Man behandlar djuren när de drabbats och man kan tänka sig att medel som ger skydd mot insekter och kvalster har en förebyggande effekt t e x fästinghalsband och liknande men jag är lite osäker om man gjort några studier på just noskvalster.

16:34, 14 April 2016

Ida: Hej vi har fyra hönor och en tupp. Hönorna har bekymmer med fötterna. Tror det kallas för kalkfot. Nyligen hörde jag en kvinna som sa att de fick det för att det kostar på att lägga ägg. Hon sa att det går över om man ger dem snäckskal. Kan det gå över bara genom att ge dem det eller krävs det fler åtgärder?

Oskar Nilsson:
Höns kan ha lite olika fotproblem så det är lite svårt på beskrivningen att säga vad just dina är drabbade av. Fotskabb, sårproblem p ga inredning mm kan ge problem i en större grupp. Kalktillskott eller nog kalkinnehållande foder är viktigt för alla äggläggande djur och att ge kalktillskott i form av snäckskal kan vara en god idé av andra skäl och skulle fotproblemen ge med sig av detta får du väl tacka kvinnan i fråga. Har de stora problem och ont i sina fötter bör man kanske en distriktsveterinär ta sig en titt på hönsen

16:38, 14 April 2016

Peter Uppsala: Hur gammal blir en undulat?

Oskar Nilsson:
Det beror nog lite på vilken typ av undulat det rör sig om men det är inte ovanligt att de blir 10-15 år gamla eller till och med lite äldre.

16:41, 14 April 2016

Elaine: Hej! Frågar om min katt en Exotic 1.5 år! Hon har börjat klia sig så mycket på halsen så hon har fått sår! Har nyligen klippt klorna! Hon är inne katt! tänkte om jag kanske ska duscha henne? Hälsningar Elaine

Oskar Nilsson:
Om hon kliar sig så mycket och är innekatt skulle jag nog fundera kring om hon kan ha någon allergisk problematik. Har ni bytt fodret nyligen, skaffat ny bädd eller något sådant skulle det kunna vara en indikation på allergi. Har man andra katter som har håravfall eller klåda bör man fundera på om de kan ha parasiter eller svamp (sk ringorm). Jag skulle rekommendera att man tar katten till en veterinär för undersökning. Vill man prova något innan det skulle jag tvätta lokalt på såren och där katten kliar sig med lite upptorkande sårlösning som alsollösning, klorhexidinlösning, desivon eller liknande. Var försiktig att det inte kommer i ögonen på katten då det kan vara irriterande och svida.

16:46, 14 April 2016

Busburre: Min kastrerade illerhane på 4 år har magrat av, tappat glans i pälsen och hår på svansen har försvunnit nästan helt nu under våren, men han är pigg o glad, nästan för pigg. Vad kan vara fel?

Oskar Nilsson:
Hormonsjukdomar är vanligt på äldre illrar. Ofta är det godartade tumörer i binjuren (ett litet körtelorgan vid njuren) som drabbas och ger överproduktion av stresshormon s k cushings sjukdom. Diagnos kan ställas genom ett blodprov och i vissa fall genom en ultraljudsundersökning. Många gånger ställer man diagnos på utseendet av håravfallet och att man kan känna en knöl "på rätt ställe" i buken. En del illrar utvecklar klåda och om tumören blir stor kan de få problem av att den trycker på bukorgan. Många djur har dock håravfall som enda symtom och behöver inte behandlas andra måste man operera bort den drabbade binjuren på. Det kan finnas andra orsaker till håravfall men på en medelålders kastrerad iller skulle jag först vilja utesluta binjuretumör.

16:53, 14 April 2016

Kåre: Vilket ansvar har ni veterinärer att anmäla till myndigheter om ni misstänker att djur far illa pga sina ägare? Hur ofta märker du såna fall i ditt jobb?

Oskar Nilsson:
Vi har en lagstadgad skyldighet att anmäla fall där vi misstänker ett brott mot djurskyddslagen. D v s vi behöver inte ha bevis på det. Man kan jämföra det med anmälningsplikten hos sociala myndigheter och skola vid misstanke om att ett barn far illa. Som tur är händer det sällan att man står inför den situationen och när det sker är det självklart något som ingen veterinär gillar och är ofta mycket tungt. I de fall det dock händer är det oftast okunskap eller att det finns en annan problematik i botten hos djurägaren, man stöter ytterst sällan på fall där man misstänker att djurägare medvetet misshandlar sina djur, även om det självklart förekommer. Det är ytterst få fall som slutar i domstol och om det beror på att det är ett nedprioriterat brott eller om det inte upptäcks/förekommer i stor skala låter jag vara osagt. När det är gränsfall skulle jag säga att vi ibland förklarar att vi har den skyldigheten och att vi kan tvingas utnyttja den om ägaren inte börjar ta hand om sitt djur på ett korrekt sätt. Som tur är tar de absolut flesta djurägare hand om sina djur på att mycket bra sätt.

17:02, 14 April 2016

maggan: Min lilla valp som är 12veckor äter sitt eget bajs va beror det på

Oskar Nilsson:
Att valpar äter på allt möjligt är ju allmänt känt och det har tidigare spekulerats i om det kan röra sig om någon bristsjukdom som gör att vissa hundar äter sin egen eller andras avföring. Man har dock inte kunnat hitta något stöd för denna teori. Det kan nog vara en del i vissa hundars "tycke och smak" och hos andra en del i överslagshandling eller bus/lekbehov som yttrar sig i ett för oss rätt osmakligt beteende.

17:04, 14 April 2016

Niklas: Hej, Jag har en två år gammal Dvärgschanuzer tik. Hon blir smått deprimerad kring löpen och är väldigt mycket för att markerar och skvätta på då hon är ute och rastas. Skulle det vara bra att kastrerar henne?

Oskar Nilsson:
Om hon har besvärliga och långa löp eller skendräktigheter och inte skall avlas på kan kastrering vara en lösning. Där måste ju du bedöma hur mycket det påverkar hennes liv. Att tänka på vid kasterering är att de kan få en valpigare päls och lättare går upp i vikt. Ett fåtal hundar får också inkontinensbesvär efter kastrering; på de allra flesta är det dock övergående.

17:06, 14 April 2016

Matilda: Min hund dog hemma under matsalsbordet i förra veckan. Hon var gammal. Hur vanligt är det att hunden dör hemma?

Oskar Nilsson:
Det händer då och då utan att hunden uppvisat tydliga sjudomstecken innan. Många hundar som dör hemma har dock haft tecken på sjukdom innan. Vanligast är orkeslöshet, hosta, ökad törst eller andra symtom som tyder på att hjärtat kanske har börjat svikta. Hjärtsjudom är nog också den vanligaste orsaken till att djur hemma.

17:08, 14 April 2016

Helena: Hej, Vi har en fransk bulldogg hane på 5 år som alltid har kräkts lite grann i samband med måltiderna. Han har nog en magmun som inte sluter korrekt och får sk reflux. Ibland verkar det som att han blir mer irriterad och kräks mer. Finns det någon medicin man kan ge när han verkar vara mer känslig? Vi har bytt foder i samråd med vår veterinär, men han är in 100% bra. Finns det någon medicin liknade Losec för hundar som man kan ge när han blir mer känslig? För övrig är pigg och glad samt alltid äter mat med god aptit.

Oskar Nilsson: Det är bra att som ni gjort byta foder. Man bör byta till ett foder för känsliga magar och dela upp maten på fler mindre måltider. Att blöta upp maten kan också hjälpa. Losec kan ges till hund också men bör bara ges i samråd med veterinär. Det finns även andra preparat som kanske är mer effektiva för just reflux. Ibland är det foderallergi elle rinflammatorisk magkatarr som r orsaken till symtomen. Tyvärr är kortnosiga hundar med trängre andningsvägar överrepresenterade bland de hundar som får reflux och det har att göra med att man hos dessa hundar får ett undertryck i munnen och matstrupen vid andning vilket ökar risken för reflux. Det är också vanligare att trubbnosiga hundar sväljer luft vilket kan bidra till magproblem. Det är dock inte ala trubbnosiga hundar som har denna problematik. Jag skulle rekommendera att du i samråd med din veterinär fortsätter att utreda varfr hunden har uppstötningar. MÅnga gånger kan man nå helt symtomfrihet. Man får dock vara beredd på att det kan bli lite olika försök med mediciner och provtagningar innan man hittar rätt orsak och behandling för just din hund.

17:13, 14 April 2016

Moderator: Nu kommer Oskar snart gå in i radiostudion igen - men det finns fortfarande tid att svara på några frågor till.

17:14, 14 April 2016

Maggan : Har en jack russel som kliar sig lite mycket. Han är fin i huden och inget irriterad. Har bytt till foder för en månad sedan för trodde att det berodde på det. Nu äter han ett rent kattfoder men det har inte hjälpt. Säger vi åt han så slutar han och kliar sig inte på flera timmar. Kan det vara en invand vana?

Oskar Nilsson:
Det kan mycket väl bero på foderbytet. Jag skulle prova att i första hand återgå till det foder han hade innan bytet alternativt ett foder för känslig hud eller ett allergifoder. Kattfoder är inte lämpligt till hund och vice versa då de har väldigt olika näringsmässiga behov.

17:15, 14 April 2016

Ulla Nordmark: Hej! Fördelar och nackdelar med att kastrera en hundtik. Hon är 15 månader.

Oskar Nilsson:
Fördelar är att hon inte löper och inte riskerar att få sjukdomar i äggstockar eller livmoder som t e x livmoderinflammation som är ett akut livshotande tillstånd och inte är helt ovanligt på äldre okastrerade tikar och ofta kräver akut operation. Om man kasterar innan de första löpen har man också en minskad risk för juvertumörer. Riskminskningen försvinner dock succesivt och efter 3-4 löp har de nästan samma risk som okastrerade hundar. Många tikar mår ju också dåligt både före under och efter op eller blir skendräktiga.
Nackdelar är att det alltid innebär en risk att söva och operera ett djur även om det är mycket ovanligt att allvarliga komplikationer uppstår.
Annars är nackdelarna att de lättare går upp i vikt och dessutom får en ökad aptit vilket kan göra att de blir svåra att hålla i rätt vikt. Dessutom finns en liten risk att hunden får inkontinensbesvär efter kastreringen. De flesta av dessa är dock övergående och de som inte är det kan behandlas relativt enkelt.

17:20, 14 April 2016

Lars-Erik: Hej! Min Wheaten Terrier har hunnit bli nästan 15 år. Hon kastrerades pga livmoderinflammation innan hon var ett år. Hon har vidare sköldkörtelproblem och har fått Levaxin hela sitt liv. Vi har haft mycket roligt ihop bl.a. agility.. Nu på senare år har hon fått urinläckage och får Propaline som motmedel. Nu räcker inte detta heller utan hon verkar ha tappat kontrollen helt. Hon kan direkt efter promenad gå och lägga sig och bara efter några minuter har hon kissat igen. Hon kommer då lunkande helt nerkissad och ser ut som hon skäms. Vad som dessutom tillstött är att hon hör dåligt och även synen (avståndsbedömningen) har blivit dålig. Tror du att jag kommit fram till det svåra oundvikliga beslutet.

Oskar Nilsson:
Det är alltid jättevårt att råda exakt när det är dags att säga farväl till ett älskat djur. Ett djur kan ju ha ett bra och fullvärdigt liv trots mindre krämpor. Det svåra är ju att se var gränsen går när krämporna ger sådana besvär att man har allt färre bra dagar och allt fler dåliga dagar. Om du känner att du nått dit har du säkert tagit helt rätt beslut. Om man ändå känner att man vill veta om något går att göra kan man besöka veterinär förutsättningslöst och titta igenom hunden och dess sjukdomshistoria och se om det är något av besvären man kan behandla som gör att hunden ändå har ett bra liv. Kan man inte få kontroll över hennes urinproblem ff a eftersom hon verkar vara så självmedveten kring det och skäms; låter det som att det kanske ändå är dags för henne men det är som sagt svårt att råda exakt då jag inte känner hunden tillräckligt bra. Oavsett vad du kommer fram till hoppas jag att du känner att du har gjort rätt i ditt val och jag är säker på att du tar beslutet med din hundkompis bästa för ögonen.

17:35, 14 April 2016

Moderator: Tack för alla era frågor! Nu stänger vi chatten för den här gången.

17:36, 14 April 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".