Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

86-åriga Sonja Hedlund nekas plats på äldreboende

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 05.50
Sonja Hedlund: Man måste kanske vara halvdö
(3:30 min)
Sonja Hedlund.
Sonja Hedlund, 86 år, vill få en plats på ett äldreboende. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

P4 Västernorrland har gått igenom flera av de fall där äldre personer nekades plats på särskilda boenden i Västernorrland förra året. Närmare 200 äldre fick nej när de ansökte om plats på boenden. En av dem är 86-åriga Sonja Hedlund i Söråker.

När tycker du att en äldre person borde få plats på ett boende? Hur dålig behöver man vara? Diskutera i kommenteringen!

När P4 Västernorrland träffar Sonja tar hon sig fram i lägenheten i Söråker med hjälp av en rollator. Hon kan inte gå många steg utan den, utan att ramla.

– Sist jag ramlade föll jag så jag fick gångjärnet i huvudet. Jag stod upp och skulle ta ett stort glas ur skåpet men då bara föll jag, berättar hon.

Det var inte första gången Sonja ramlade.

Jag ramlade i hallen en gång och bröt armen. Nu vill jag inte bryta något mer. Det blir så många knölar efteråt.

När Sonja för ungefär 1,5 år sedan sålde det hus där hon tidigare bodde var hon tydlig med att hon ville flytta till lägenhet och inte till ett äldreboende.

Men nu känner hon själv att hon blivit sämre den senaste tiden. Hon har svimmat och ramlat flera gånger och har svårt att röra sig utanför lägenheten.

Efter det att vi besökte Sonja i slutet av februari har hon åkt in på sjukhus vid två tillfällen. En gång med näringsbrist och nu senast med hjärtproblem, som gjorde att hon kom hem med en inopererad pacemaker. Och förutom allt detta så är det ensamt.

– Det tråkigaste är att inte ha någon att äta med. Hemtjänstpersonalen har inte tid att sitta ner när jag äter.

Vad betyder det för dig att du måste äta ensam?

– Jag lämnar maten emellanåt. Det är inte bra. Jag är i behov av sällskap. 

Idag har Sonja hemtjänst. Hon har sökt om plats på äldreboende men fått nej. Enligt socialnämnden kan hennes behov tillgodoses med hjälp av mer hemtjänst.

När Sonjas bror Lennart Westin valde att överklaga detta vidare till Förvaltningsrätten blev det nej även där. Men de tre nämndemännen som var med och avgjorde ärendet var oense. En av de tre nämndemännen tycket att Sonja skulle få en boendeplats med kommentaren att Sonjas psykiska och sociala behov bäst skulle tillgodoses på ett boende.

Lennart Westin funderar över hur dålig en person ska vara för att få plats på ett boende.

Är man 86 år och vill in på ett äldreboende bör man ha rätt till det. Det ska inte vara något nekande.

Sonja vill gärna bo på Strandbo, ett äldreboende i Söråker nära det hus där hon tidigare bodde och nära alla hennes släktingar. När hon sitter med sin kaffekopp och vi pratar om Strandbo börjar hon berätta om sin dröm att starta en kör där.

– Jag har haft en sångröst men har inte den kvar. Vad kul det vore om vi tränade upp oss och kunde starta en sångkör.

Varför räcker det inte med att ha hemtjänst ett par gånger om dagen?

– Jag vill kunna öppna dörren och få kontakt med någon och gå i matsalen och äta. Det är sällskap jag behöver.

Hur dålig tror du att du måste vara för att få en plats på Strandbo?

– Halvdö kanske.

Äldre som fått nej

Exempel på äldre som fått nej när de ansökt om boende för äldre.

81-årig kvinna, Sundsvalls kommun

Har svårt att gå, stå, sitta och ligga på grund av en gammal trafikolycka samt hennes tidigare arbete inom äldrevården. Bor i ett hus som är utspritt på tre våningar, där det är svårt för henne att röra sig. Hon upplever oro, ångest och nedstämdhet. Enligt kommunen kan hennes behov tillgodoses med hjälp av hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

89-årig man, Örnsköldsviks kommun

Är blind på ena ögat, har nedsatt syn på andra ögat. Han har diabetes, kärlkramp och högt blodtryck. Efter en stroke för 20 år sedan har han men i form av svagheter på höger sida. Han har ramlat vid flera tillfällen och känner sig orolig att ramla igen. Enligt kommunen kan 89-åringens behov tillgodoses med hjälp av hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

78-årig kvinna, Örnsköldsviks kommun

Haar fallit i hemmet flera gången. Hon är orolig, deprimerad, förvirrad och glömsk. Hon får idag mycket hjälp av anhöriga med bland annat matlagning. Hon känner sig otrygg i sin lägenhet. Enligt kommunen kan 78-åringens behov tillgodoses med hjälp hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

67-årig man, Sundsvalls kommun

Har ospecificerad demens, har yrsel och har ramlat. Han är deprimerad, känner sig ensam, saknar matlust och menar att den mentala hälsan kommer att försämras om han inte får en plats på ett boende. Nämnden menar att 67-åringens behov tillgodoses med hjälp av hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

82-årig kvinna, Sundsvalls kommun

Är multisjuk, har nedsatt syn på ett öga och endast mörker- och ljusseende på ett öga. Hon känner sig otrygg hemma och är rädd att hon ska fall på grund av trötthet, försämrad syn och problem med balansen. Enligt kommunen kan 82-åringens behov tillgodoses med hjälp hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

Rätt till särskilt boende?

Hälso- och sjukvårdslagen talar om vård på lika villkor för hela befolkningen. Den som har störst behov av sjukvård ska få företräde till vården. Socialtjänstlagen ger dig rätt till bistånd i form av hemtjänst, bostad i ett så kallat äldreboende (i lagen kallas det särskilt boende) eller annan hjälp och stöd som du kan behöva och som du inte kan få på annat sätt.

Alla som anser sig behöva service och omsorg har rätt att ansöka om bistånd enligt socialtjänstlagen. För att få reda på om du har rätt till hemtjänst eller annat bistånd måste du ansöka hos kommunens socialtjänst. Kommunen är skyldig att utreda alla ansökningar. Vanligen tar en biståndshandläggare hand om ditt ärende. Om handläggaren kommer fram till att du inte har rätt till den hjälp du ansökt om, har du rätt att få ett beslut som du kan överklaga till domstol.

Källa: Socialstyrelsen

Särskilt boende

De flesta kommuner delar upp särskilt boende för äldre i tre olika former.

Äldreboende: Här finns möjlighet till tillsyn och omvårdnad dygnet runt. Den som bor i äldreboende har vanligtvis ett betydligt större behov av omvårdnad och tillsyn.

Servicehus: När du bor i servicehus har du en egen lägenhet. Oftast finns det något typ av gemensamhetsutrymme. På vissa ställen finns det även restauranger. Du kan ha hemtjänst på samma villkor som den som bor i ett vanligt boende.

Korttidsboende: Är ett boende för en kortare tid. Kortidsboende kan till exempel vara aktuellt efter vistelse på sjukhus innan det är dags att flytta hem eller till något annat boende.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".