Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bruna bönornas historia med Edward Blom

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 10.15
Edward Blom: Bruna bönor med fläsk blev otroligt populär bland skogsarbetare
(5:41 min)
Edward Blom äter på Operakällarens bakficka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
1 av 3
Edward Blom äter på Operakällarens bakficka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bruna bönor med tjockt sidfläsk. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
2 av 3
Bruna bönor med tjockt sidfläsk. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
Nu ska fläsket till de bruna bönorna stekas. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
3 av 3
Nu ska fläsket till de bruna bönorna stekas. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio

Det är Husmanskost på tisdagsmenyn i P4. Vår guide och ciceron är näringslivshistorikern, kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom. Vi börjar med klassikern Bruna bönor med fläsk.

Husmanskost har alltid varit väldigt spridd. Det är rätter som funnits åtminstone sedan 1800-talet och i vissa fall mycket längre.

– Bruna bönor med fläsk är kokta bönor i sötsur simmig sås med tjocka skivor rimmat fläsk till och kokt potatis, berättar gastronomen och mathistorikern Edward Blom.

Den bruna bönan kom till Sverige från Sydamerika på 1600-talet. Det viktiga när man tillagar bruna bönor är att de smakar sötsurt.

– Bruna bönor med fläsk är ett barn av 1800-talet och på den senare hälften blev sockret billigt. Då började man ösa socker över allting och det finns kvar i många husmanskosträtter, konstaterar Edward Blom.

Man använder sirap som är en sorts bränd socker för att söta upp det och man använder även ättika för att få en sötsur smak som man också har i till exempel sill eller dillkött.

Vill man ha en smalare rätt kan man omtolka den.

– Bruna bönor i sig är väldigt nyttiga. Tar man bort potatisen och sirapen och använder ett lite magrare fett, så blir det en betydligt nyttigare variant som är minst lika god.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".