Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Bruna bönor med fläsk

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 09.20
Bruna bönor med tjockt sidfläsk. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
1 av 2
Bruna bönor med tjockt sidfläsk. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
Nu ska fläsket till de bruna bönorna stekas. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
2 av 2
Nu ska fläsket till de bruna bönorna stekas. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio

Enkelt recept för den som inte vill köpa bruna bönor i tub. Blötlägg bönorna 12 timmar innan och räkna med tillagningstid på två timmar. 

Ingredienser (4 portioner)

2 dl bruna bönor
500 g skivat rimmat eller färskt sidfläsk
8 dl vatten
1 msk sirap
1 msk ättika 12%
1 msk potatismjöl
Salt och peppar

Så här gör du: (2 tim)

1. Skölj bönorna och blötlägg dem i ca 12 timmar, häll av vattnet.

2. Lägg bönorna i en gryta och tillsätt 8 dl vatten och salt. Låt koka under lock i ca 1 timme. Späd på med mer vatten om det behövs och rör om.

3. Smaksätt med sirap, ättika, salt och peppar.

4. Rör ut potatismjölet med lite vatten och rör ner i grytan tills du når den konsistens du önskar. Låt det koka ihop i ytterligare ca 10-15 min.

5. Under tiden bönorna kokar färdigt knapersteker du fläsket. Servera!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".