Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunernas mål: Äldre ska bo kvar hemma

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 05.07
Susanna Svensson: Kollar först och främst om behovet kan tillgodoses med hemtjänst
(0:51 min)
Skylt där det står våning 2 och välkommen.
1 av 2
Äldreboende. Foto: Anna Ahlström
Päivi Esko och Susanna Svenson, biståndshandläggare Sundsvalls kommun.
2 av 2
Päivi Esko och Susanna Svenson, biståndshandläggare Sundsvalls kommun. Foto: Anna Ahlström

Förra året fick ungefär 200 äldre i Västernorrland nej när de ansökte om plats på boenden för äldre. Att få plats på ett äldreboende är ingen rättighet och kommunerna jobbar utifrån den så kallade kvarboendeprincipen, som innebär att äldre personer ska bo hemma så länge som möjligt.

Hur vill du själv bo när du blir gammal? Hemma eller på ett boende med andra? Berätta i kommenteringen!

Det är biståndshandläggarna på kommunerna som bedömer om en äldre person ska få en boendeplats eller inte och de jobbar utifrån att de äldre ska kunna bo kvar hemma.

– Vi kollar först och främst om personens behov kan tillgodoses med hemtjänst. Då väljer man det utifrån att det bland annat är ett billigare alternativ. Men vi kan inte hänvisa till hemtjänst om det inte kan tillgodose behovet, säger Susanna Svensson, biståndshandläggare i Sundsvalls kommun.

Vi kan aldrig säga nej på grund av ekonomi.

Sundsvall är den kommun i Västernorrland som säger nej flest gånger när äldre söker om plats på särskilt boende. Förra året fick 23 procent nej, medan endast 1 procent fick nej i Härnösand. Det gör att biståndshandläggarna i Sundsvall ibland möter besvikna äldre och anhöriga som fått ett nej.

– Det är väl tufft. Men så länge jag vet att jag har tagit hänsyn till alla delar, att jag har tittat på behovet och om man kan lösa det hemma på ett tryggt sätt med ett antal besök. Då kan jag landa i mitt beslut. Men självklart är det tuffa möten, säger Päivi Esko, biståndshandläggare i Sundsvalls kommun.

Här fick flest nej 2015

Så här många procent fick avslag när de ansökte om särskilt boende i Västernorrland förra året. 

Sundsvall: 23 procent 

Ånge: 17 procent

Timrå: 15 procent

Örnsköldsvik: 8 procent

Sollefteå: 5 procent

Kramfors: 5 procent 

Härnösand: 1 procent

Rätt till särskilt boende?

Hälso- och sjukvårdslagen talar om vård på lika villkor för hela befolkningen. Den som har störst behov av sjukvård ska få företräde till vården. Socialtjänstlagen ger dig rätt till bistånd i form av hemtjänst, bostad i ett så kallat äldreboende (i lagen kallas det särskilt boende) eller annan hjälp och stöd som du kan behöva och som du inte kan få på annat sätt.

Alla som anser sig behöva service och omsorg har rätt att ansöka om bistånd enligt socialtjänstlagen. För att få reda på om du har rätt till hemtjänst eller annat bistånd måste du ansöka hos kommunens socialtjänst. Kommunen är skyldig att utreda alla ansökningar. Vanligen tar en biståndshandläggare hand om ditt ärende. Om handläggaren kommer fram till att du inte har rätt till den hjälp du ansökt om, har du rätt att få ett beslut som du kan överklaga till domstol.

Källa: Socialstyrelsen

Särskilt boende

De flesta kommuner delar upp särskilt boende för äldre i tre olika former.

Äldreboende: Här finns möjlighet till tillsyn och omvårdnad dygnet runt. Den som bor i äldreboende har vanligtvis ett betydligt större behov av omvårdnad och tillsyn.

Servicehus: När du bor i servicehus har du en egen lägenhet. Oftast finns det något typ av gemensamhetsutrymme. På vissa ställen finns det även restauranger. Du kan ha hemtjänst på samma villkor som den som bor i ett vanligt boende.

Korttidsboende: Är ett boende för en kortare tid. Kortidsboende kan till exempel vara aktuellt efter vistelse på sjukhus innan det är dags att flytta hem eller till något annat boende.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".