Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tuffa arbetsförhållanden för biståndshandläggare

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 13.58
Sara Nyhlén: Anhöriga och chefer trycker på från olika håll
(2:16 min)
Sara Nyhlén,universitetslektor på avdelningen för Samhällsvetenskap - forum för genusvetenskap, Mittuniversitetet
Sara Nyhlén,universitetslektor på avdelningen för Samhällsvetenskap - forum för genusvetenskap, Mittuniversitetet Foto: Lotte Nord.

Biståndshandläggare som jobbar med att bevilja eller neka äldre plats på boenden jobbar ofta under hård press. Det framgår av den studie som Sara Nyhlén, universitetslektor på avdelningen för Samhällsvetenskap - forum för genusvetenskap, Mittuniversitetet, har varit med och skrivit.

Hur vill du själv bo när du blir gammal? Hemma eller på ett boende med andra? Berätta i kommenteringen!

– De biståndshandläggare vi har mött jobbar under tuffa förhållanden. Men de gör ett bra jobb och jobbar utifrån en professionalitet, säger Sara Nyhlén.

I studien intervjuades 27 biståndshandläggare och Sara Nyhlén beskriver att de ofta är hårt ansatta.

De anhöriga trycker på underifrån och cheferna trycker på uppifrån. 

– Vi intervjuade en handläggare som beskriver sig som en hamburgare med anhöriga som trycker på underifrån och cheferna som trycker på uppifrån utifrån det ekonomiska läget. Där befinner hon sig i mitten och är helt pressad, berättar Sara Nyhlén.

Alla de biståndshandläggare som deltog i studien var tveksamma till om de skulle jobba kvar inom ett år.

– Arbetsvillkoren måste diskuteras och lyftas, säger Sara Nyhlén.

Rätt till särskilt boende?

Hälso- och sjukvårdslagen talar om vård på lika villkor för hela befolkningen. Den som har störst behov av sjukvård ska få företräde till vården. Socialtjänstlagen ger dig rätt till bistånd i form av hemtjänst, bostad i ett så kallat äldreboende (i lagen kallas det särskilt boende) eller annan hjälp och stöd som du kan behöva och som du inte kan få på annat sätt.

Alla som anser sig behöva service och omsorg har rätt att ansöka om bistånd enligt socialtjänstlagen. För att få reda på om du har rätt till hemtjänst eller annat bistånd måste du ansöka hos kommunens socialtjänst. Kommunen är skyldig att utreda alla ansökningar. Vanligen tar en biståndshandläggare hand om ditt ärende. Om handläggaren kommer fram till att du inte har rätt till den hjälp du ansökt om, har du rätt att få ett beslut som du kan överklaga till domstol.

Källa: Socialstyrelsen

Särskilt boende

De flesta kommuner delar upp särskilt boende för äldre i tre olika former.

Äldreboende: Här finns möjlighet till tillsyn och omvårdnad dygnet runt. Den som bor i äldreboende har vanligtvis ett betydligt större behov av omvårdnad och tillsyn.

Servicehus: När du bor i servicehus har du en egen lägenhet. Oftast finns det något typ av gemensamhetsutrymme. På vissa ställen finns det även restauranger. Du kan ha hemtjänst på samma villkor som den som bor i ett vanligt boende.

Korttidsboende: Är ett boende för en kortare tid. Kortidsboende kan till exempel vara aktuellt efter vistelse på sjukhus innan det är dags att flytta hem eller till något annat boende.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".