Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tjernobylkatastrofen i radion - så lät det då och nu

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 08.08
Röster om Tjernorbyl sommaren och hösten 1986 från programmet Kanalen
(1:31 min)
Så lät det i radion 1986 då Ralf Lundqvist berättade om Tjernobylkatastrofen. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
1 av 2
Så lät det i radion 1986 då Ralf Lundqvist berättade om Tjernobylkatastrofen. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Ralf Lundqvist i Kramfors minns Tjernobylkatastrofen för 30 år sedan. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
2 av 2
Ralf Lundqvist i Kramfors minns Tjernobylkatastrofen för 30 år sedan. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

För 30 år sen, den 26 april 1986, exploderade reaktor nummer fyra i kärnkraftverket i Tjernobyl. Det tog flera dagar innan nyheten spreds. Samhällsprogrammet "Kanalen" sände direkt från ett lantbruk i Ådalen på försommaren. Mjölkbonden Ralf Lundqvist minns sändning. 

Det var en vacker försommardag då korna borde ha varit ute i hagarna och åkermarken brukad - men den här sommaren var inte som andra.

Istället var det sommaren då stora delar av Västernorrland betraktades som smittade, där det var förbjudet att släppa ut djur och vi lärde oss räkna med becquerel.
"Kanalen" - som P1s samhällsprogram då hette - samlade försommaren 1986 ett antal lantbrukare dör att diskutera konsekvenserna av det radioaktiva stoft som hade spridit sig över länet och Ådalen.

Mjölkbonden Ralf Lundqvist var även han förtvivlad och frustrerad över bristen på information.

– Det har ju varit en sådan stor oro för hur man ska göra eftersom vi får olika besked från experterna

- Vi får hoppas att experterna har rätt och att det inte är så farligt som det verkar nu, tyckte Solveig Fälldin som med sin man Torbjörn födde upp får.

 Karl-Johan Johansson som 1986 var professor vid Ulltuna lantbruksuniversitet utanför Uppsala framhöll att det skulle bli bättre redan nästa år.

– Vi har fått ett direkt nedfall på växtligheten och det skapar de stora problemen framförallt i år. 

Ralf och hans fru bor inte längre på ett stort jordbruk, istället är det en villa i Kramfors - men odlingsintresset finns kvar. Ett helt rum där olika plantor växer sig stora för att planteras ut, en vindruvsodling och ett par vackra olivträd finns också i väntan på att få komma ut i trädgården.
Ett litet lantbruk i miniatyr - men annat var det för 30 år sedan då Ralf Lundqvist drev ett jordbruk med 160 kor.

– Då trodde jag att min tid som jordbrukare var slut för att nu går det inte att odla de grödor jag vill ha och de djur jag tycker om. Jag undrade om livet skulle sluta så här.

Med facit i hand menar Ralf Lundqvist att oron lagt sig men finns ändå kvar.

– När man är rädd, orolig och frustrerad över en händelse och det inte händer något akut då avtar rädslan. Just nu är vi inte rädda för nedfallet som skedde då, men rädslan finns ändå där efter halveringstiden är 30 år och nedfallet finns kvar i våra marker.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".