Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Modo får miljoner men gymnastikklubben får inte hjälp med hallhyran

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 09.32
"Det är en likabehandlingsprincip"
(5:00 min)
Kvinnlig gymnast har träningspass på barr. Foto:  Janerik Henriksson/TT
Kvinnlig gymnast har träningspass på barr. Foto: Janerik Henriksson/TT

Örnsköldsviks gymnastikklubb med flera landslagsgymnaster får inte hjälp av kommunen med hallhyran. Samtidigt får herrarna i Modo hockey, som nyligen åkte ur högsta serien, kommunalt miljon-stöd.

Örnsköldsviks gymnastikklubb dras med stora ekonomiska problem och verksamheten hotas. Klubben har skrivit ett brev till kommunen och begärt fri hallhyra under 2016, vilket kultur- och fritidsnämnden hanterade igår onsdag. Begäran fick avslag.

Anna Sundberg (S) är ordförande i nämnden och menar att det handlar om en likabehandlingsprincip.

– Vi subventionerar redan hallhyran till 70 procent. Men vi har givit förvaltningen uppdrag att försöka hitta en långsiktig lösning.

Gymnastikklubben är inte ensam om att ha svårt med ekonomin. Herrarna i Modo hockey håller precis på med en smärtsam omställning efter att nyligen degraderats från den högsta serien, SHL. Örnsköldsviks kommun har sedan ett par år stöttat Modo hockey med 15 miljoner kronor årligen när man var i högsta serien. Ett stöd som i och med nedflyttningen och enligt kontrakt ska upphöra. Men kommunalrådet Glenn Nordlund (S) har tidigare aviserat en öppnare attityd i en intervju i P4 Västernorrland. 

– Finns det alternativ är vi beredda att titta på det. Vi måste vara beredda att se vad vi kan hitta för lösningar, säger kommunalråd Glenn Nordlund (S). 

Anna Sundberg, ordföranden i kultur- och fritidsnämnden i Örnsköldsvik vill tänka generellt för föreningarna och likabehandlingsprincipen.

Men är det lika behandling? Örnsköldsviks gymnastikklubb har gymnaster som är bäst i Sverige och är med i landslaget.

– Jag tycker inte man ska jämföra Modo Hockey med någon annan förening eftersom en hel del annat ligger bakom. Till exempel en evenemangsarena.

Så med arenan får herrarna en gräddfil?

– Jag kan bara uttala mig utifrån beslutet idag som blev ett avslag.

Är det rättvist detta?

– När det gäller Modo hockey och deras roll för kommunen respektive gymnastiken och deras roll - så får vi diskutera det. Det är utifrån skrivningen vi fått till nämnden och som vi beslutat om idag.

Är hockeyherrarna viktigare affischnamn för kommunen än gymnastikdamerna?

– Det tycker jag ju inte. Vi tycker båda är viktiga för kommunen. Vi vill värna medlemmarna i föreningarna i båda idrotterna.

För herrarna handlar det om miljoner - damerna cirka 100 000 kronor. Det är stora skillnader.

– Modo hockey har inte kommit in med någon skrivning till oss i kultur- och fritidsnämnden. Gör de det får vi ta ställning till det. Vi har beslutat om gymnastikklubben idag. Och om vi skulle ge en förening fri hallhyra så skulle säkert fler komma med sådana önskemål. Men vi släpper inte detta, vi vill att det ska bli så lika som möjligt.

Kultur- och fritidsnämnden och förvaltningen ska träffa gymnastikklubbens representanter för att försöka hitta en lösning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".