Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inte klart vad som händer med Ankarsviks skola

Uppdaterat fredag 22 april 2016 kl 11.50
Publicerat fredag 22 april 2016 kl 08.46
Joao Pinheiro (S): En överraskning för oss alla
(2:31 min)
Joao Pinheiro (S) ordförande barn- och utbildningsnämnden Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Joao Pinheiro (S) ordförande barn- och utbildningsnämnden Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Det ska investeras i Vibackeskolan på Alnö och många föräldrar är oroliga över om kommunen kommer ha råd att lägga några pengar på Ankarsviks skola, där huvudbyggnaden nu är utdömd. 

– Det här blev en överraskning för oss alla och definitivt inget vi önskar oss eftersom vi har planer på att bygga ut Vibackeskolan och att de andra småskolorna på Alnö ska vara kvar, säger Joao Pinheiro (S) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall. 

Har föräldrarna anledning att vara oroliga över att Ankarsviks skola inte kommer öppna igen?

– Det är för tidigt att säga. Fram till sommaren behöver vi titta på alla underlag vi har. Blir det väldigt få elever tror jag inte man vill investera i en nybyggnad, säger Joao Pinheiro (S). 

Vi måste titta på hela paketet. Är det bra att bygga en ny skola eller inte? Men dit har vi inte kommit än.

En aktionsgrupp har startats av engagerade på Alnö som vill ha kvar Ankarsviks skola. De hade ett först möte igår där man bildade flera olika arbetsgrupper

– Det finns en stor frustration över situationen, säger Annica Martin, en av föräldrarna på skolan. 

Föräldrarna befarar att kommunen, när man investerar i Vibackeskolan på Alnö, inte har råd att lägga pengar på Ankarsviks skola också efter att huvudbyggnaden där blev utdömd. Gruppen har därför begärt ett möte med både skolans rektor och ansvariga politiker och tjänstemän.

– Vi vill ha barn- och utbildningsnämndens ordförande med, vi vill ha landsbygdsstrategen med, även rektor tillsammans med skolchef och eventuellt drakfastigheter så vi får svar på en hel del av de frågor som kom upp igår, berättar Annica Martin. 

Om de planerade investeringarna på Vibacke blir slutet för Ankarsvik skola är idag oklart. 

– Tanken att vi inte skulle bygga nytt varken på södra eller norra Alnö och istället investera i Vibacke är för att få en gummibandeffekt. När det blir får många elever på ett ställe ska de kunna tas till Vibacke. Men vi behöver titta på investeringarna till Vibacke. Det är rätt så mycket pengar under fyra år. Vi får titta på hela situationen, säger Joao Pinheiro (S). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".