Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brister när myndigheter kameraövervakar

Publicerat lördag 23 april 2016 kl 09.50
Länsstyrelsen: Allmänhetens förtroende riskerar att urholkas
(1:12 min)
Övervakningskamera
Länsstyrelsen granskar olaglig kameraövervakning i länet. Foto: Scanpix

Det förekommer brister hos Polismyndigheten och domstolar som bedriver kameraövervakning. 52 av 132 inspektioner som länsstyrelserna gjorde runt om i landet ledde till någon form av anmärkning. I Västernorrland hittade man brister vid Ångermanlands tingsrätt.

Länsstyrelsen har gjort kontroller på polisstationer och domstolar runt om i landet för se hur reglerna för kameraövervakning efterlevs.

Maria Leijon, jurist på Länsstyrelsen, säger att det har gjorts nio kontroller i Västernorrland och i två av dessa har man sett brister, och de fanns på Ångermanlands tingsrätt i Härnösand.

Bristerna handlade om det inte fanns någon informationsskylt vid entrédörren om att det är kameraövervakning i lokalerna och att en kamera var vinklad på så sätt att det fanns en risk att även folk utanför lokalerna skulle kunna filmas.

– Ett för stort upptagningsområde och bristande skyltning tillhör de vanligaste bristerna som vi har sett under inspektionerna, säger Maria Leijon och fortsätter:

– Det som är anmärkningsvärt är att det här är myndigheter som är satta att kontrollera andras regelefterlevnad. Att man då inte själv kan följa reglerna, eller inte följer reglerna fullt ut, kan göra att allmänhetens förtroende för de här myndigheterna urholkas, säger hon.

Lena Wahlgren, chef för Ångermanlands tingsrätt, säger att bristerna har åtgärdats. Hon kan inte säga varför det har blivit fel eftersom kamerorna redan satt där när hon tillträdde jobbet som chef. 

– Jag vill påpeka att det handlar om en liten avvikelse. Det är en av våra tio kameror som har suttit lite för högt. Men vi är angelägna om att det ska vara rätt och det är därför som felen har åtgärdats, säger hon. 

Tror du att det här kan påverka förtroendet för domstolen?

– Det här är inget medvetet fel som någon har gjort. Vi anlitade en firma för att montera och installera de här kamerorna och ingen här har varit medveten om att det har varit fel. Återigen, det är liten avvikelse från tillståndet som det är frågan om, säger han. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".