Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dillköttets historia med Edward Blom

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 10.20
Edward Blom: En jättegod rätt tycker jag
(3:37 min)
Edward Blom äter på Operakällarens bakficka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Edward Blom äter på Operakällarens bakficka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det är Husmanskost på tisdagsmenyn i P4. Vår guide och ciceron är näringslivshistorikern, kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom. Andra klassikern ut är dillkött med kokt potatis.

Det är ovisst hur länge vi ätit dillkött. Men den fick sin spridning via Kajsa Wargs klassiska kokbok från 1755, berättar gastronomen och mathistorikern Edward Blom.

Idag ser vi på dillen som den svenska nationalkryddan men den har sitt ursprung redan 1500 före Kristus i Egypten.

– I originalreceptet är det en kalv eller lammstek som kokas ihop med lite ingefära och rikligt med dillstjälkar. Sedan läggs köttet upp. Täcks med klippt dill, klippt persilja och bestänks med spad och ättika. Ungefär som idag, konstaterar Edward Blom.

Att man använder sig av ungdjur är ett tecken på att detta var en lyxrätt för borgerligheten, adeln och främst för större fester. Även ättika och vinäger var ganska dyrt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".