Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

30 år efter Tjernobyl: Västernorrland fortsätter mäta cesiumhalten i maten

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 14.03
"Förra året var det två prov som översteg gränsvärdet"
(4:53 min)
Kerstin Vesterlund testar sig i en helkroppsmätning hur mycket cesium hon har kvar i kroppen hos FOI i Umeå.
Det har gjorts helkroppsundersökningar på ett antal västernorrlänningar fem år, och tjugofem år, efter Tjernobyl för att undersöka hur mycket cesium som finns kvar.Foto: Johannes Skoog

De allra flesta tester av cesium i vilt, fisk, bär och svamp ligger nu under gränsvärdet på 1500 bq men mätningarna fortsätter.

Det ser ut som att cesiumhalterna har planat ut och halverats men det finns stora lokala variationer. 
I de områden där det kom ner mest cesium 1986 är det även fortsättningsvis högre värden.

Värst drabbade var områdena från Härnösand och inåt Ångermanland och där är det även fortsättningsvis högre värden säger Frans Olofsson på länsstyrelsen där man fortfarande övervakar cesiumläget  även om antalet provtagningar har minskat kraftigt.

Antalet cancerfall har inte stigit på grund av Tjernobyl. Men hade vi inte haft restriktioner kring livsmedel så hade vi kanske sett fler fall.

Dan Tjell är miljöhandläggare på Härnösands kommun där det fortfarande lämnas in ganska många prov även om intresset har avtagit år för år. Förra året lämnades det in 50 prov från allmänheten i Härnösand och man räknar med att fortsätta eftersom det fortfarande finns enstaka högre värden.

Förra året hade vi två prov som överskred gränsvärdena, det var ett prov på abborre och ett på svamp.

Cesium 137 har en halveringstid på 30 år och i alla kommuner ser man sjunkande värden men där finns enstaka väldigt höga värden Så sent som 2011 visade flera tester av trattkantarell i Sundsvall på kraftigt förhöjda värden, cirka 7000 bq, vilket enligt livsmedelsverket betyder att man bara ska äta det någon enstaka gång om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".