Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Dillkött med morot och palsternacka

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 08.20
Dillkött med kokt potatis och vitkålssallad. Foto: Helen Sahlstrand
1 av 3
Dillkött med kokt potatis och vitkålssallad. Foto: Helen Sahlstrand Foto: Dillkött med kokt potatis och vitkålssallad. Foto: Helen Sahlstrand
Tillagning av dillkött på vedspis. Foto: Foto: Per-Erik Karlsson Lindberg/Sveriges Radio
2 av 3
Tillagning av dillkött på vedspis. Foto: Foto: Per-Erik Karlsson Lindberg/Sveriges Radio
Helen tar upp köttet från grytan. Foto: Per-Erik Karlsson Foto: Helen tar upp köttet från grytan. Foto: Per-Erik Karlsson
3 av 3
Helen tar upp köttet från grytan. Foto: Per-Erik Karlsson Foto: Helen tar upp köttet från grytan. Foto: Per-Erik Karlsson

Klassiskt recept på dillkött med morot och palsternacka av Helén Sahlstrand, leg dietist och kokboksförfattare.

Ingredienser:

400 g kalv-, lamm- eller nötkött (t.ex. rygg, bog eller högrev)
8 dl vatten
1 tsk salt
1 gul lök
2-3 morötter
1-2 palsternacka
6-8 vitpepparkorn
4 lagerblad
15-20 cm purjolök

Till dillsåsen:

5 dl buljong från köttkoket
2 dl matlagningsgrädde (15 %)
1-2 msk maizenamjöl
1 kött- eller kalvbuljongtärning
½-1½ msk ättiksprit (12 %)
ca 2 msk socker
1 rejäl knippe dill
salt och peppar

Till servering:

kokt potatis
en god sallad
en klick lingonsylt

Gör så här:

  • Skala och skär löken i klyftor. Ansa och skär purjolöken i 1,5 cm stora skivor.
  • Skala och skär morötter och palsternacka i slantar.
  • Skär köttet i 2x2 cm stora bitar och lägg det i kallt, saltat vatten. Använd en stor gryta. Koka upp och koka i 1 minut. Dra av grytan från värmen och skumma av ordentligt. Försök att få bort allt skum på ytan.
  • Ställ tillbaka grytan på plattan. Lägg i löken, grönsakerna, vitpepparkornen och lagerbladen.
  • Låt sjuda i 30 minuter. Plocka upp morötter, palsternacka och purjo med en hålslev, de ska vara med igen vid servering.
  • Fortsätt koka köttet i ytterligare 30-45 minuter.
  • Ta upp köttet med en hålslev. Obs! Häll inte av vattnet (buljongen) som köttet kokat i, det är grunden till såsen.
  • Sila buljongen (köttets kokvatten) så att du får en slät vätska. Tillsätt matlagningsgrädde och koka upp.
  • Smaka av och tillsätt en buljongtärning om du önskar kraftigare smak.
  • Red såsen med maizenamjöl utblandat i lite vatten. Koka upp. Såsen ska vara precis på gränsen mellan simmig och tjock.
  • Hacka dillen till såsen fint. Använd rikligt med dill.

Börja sedan smaka av med ättika och socker. Ta lite i taget, rör om och smaka. Fortsätt tills du är nöjd med smaken - det är inte säkert du behöver allt. Hur mycket ättika man vill ha i sitt dillkött varierar mycket. Vissa recept innehåller så mycket som 2 msk ättika och 4 msk socker. Det tycker jag personligen blir för mycket.

När du är nöjd med syrligheten och sötman tillsätter du den hackade dillen och slutligen lägger du ner köttbitarna, morötterna, palsternackan och purjon från buljongkoket.

  • Rör om försiktigt och låt allt bli varmt.
  • Smaka eventuellt av med mer peppar och salt.

Servera med kokt potatis, en god sallad och eventuellt en klick lingonsylt.

Heléns kålsallad med lingon och pumpakärnor

Ingredienser:
1 dl pumpakärnor
300 g kål (gärna färsk vitkål eller spetskål)
50-60 g bladsallad (t.ex. Mache eller babyspenat)


Dressing:
1 msk rapsolja
2 tsk pressad citron
1,5 msk linongsylt
1 tsk flingsalt
en nypa svartpeppar

Gör så här:

  • Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Rör i stekpannan hela tiden. Kärnorna ska få lite färg men inte brännas. Ställ pannan åt sidan.
  • Strimla kålen fint och lägg i en skål.
  • Skölj salladen och skär den i bitar om bladen är stora. Lägg ner salladen i skålen med den strimlade kålen.
  • Rör i hop ingredienserna till dressingen och häll den över salladen.
  • Låt gärna salladen stå en stund innan servering.
  • Servera till t.ex. dillkött eller annan köttgryta.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".