Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhusbeslutet stoppas

Uppdaterat tisdag 26 april 2016 kl 21.10
Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 20.21
Per Wahlberg (M): Jag vill att man utreder frågan om entreprenad
(3:56 min)
Oppositionen kräver återremiss om Sollefteå sjukhus och Rehabcentrum i Härnösand. Foto: Sveriges Radio
Oppositionen kräver återremiss om Sollefteå sjukhus och Rehabcentrum i Härnösand. Foto: Sveriges Radio

Det blir inget beslut om Sollefteå sjukhus eller Rehabcentrum i Härnösand i morgon på landstingsfullmäktige. Oppositionen, dvs vårdalliansen, beslutade på tisdagskvällen att kräva återremiss.

Hur ser du på svängningen inför besluten idag? Diskutera i kommenteringen.

Frågan om flytt av den akuta ortopedin från Sollefteå och nedläggningen av medicinskt rehab i Härnösand kommer istället att återremitteras tillbaka till landstingsstyrelsen för vidare beredning.

Under hela dagen har möten bland landstingspolitikerna avlöst varandra inför morgondagens möte. 

Det är oppositionen som stoppat nedläggningsbeslutet och enligt vad P4 Västernorrland erfar kommer oppositionens krav på återremiss att röstas igenom vid landstingsfullmäktige i morgon.

Det finns flera frågor som behöver svar. Jag skulle till exempel vilja få svar på frågan om det finns intresse för en eventuell entreprenad på Sollefteå sjukhus. 

Det är inte hela vårdalliansen som kommer att ställa sig bakom en återremiss men det blir en betydande majoritet, säger Per Wahlberg som är talesman för vårdalliansen.
Det som krävs är att en tredjedel av landstingsfullmäktigeledamöterna ställer sig bakom och det menar Per Wahlberg kommer att ske. Och han medger att demonstrationer som den i söndags i Härnösand påverkar.

Jag förstår och jag känner den vånda och den oro som finns i framförallt Ådalen och Sollefteå och jag är inte oberörd av den.


Hälso- och sjukvårdens underskott senaste åren

Prognosen för 2015 är minus 360 miljoner kronor jämfört med budget

2014 - minus 290 milj

2013 - minus 220 miljoner

2012 - minus 120 miljoner 

Källa: Landstinget

Landstingets ekonomi i kris

Landstinget har klubbat ett sparbeting på 250 miljoner kronor. 160 miljoner av dem ska sparas inom hälso- och sjukvården. 30 miljoner ska tas hos landstingsstyrelsen och 50 miljoner kronor ska sparas in på verksamheter som helt eller delvis ska avvecklas.

Källa: Landstinget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".