Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Barnfamilj i Edsele minns rädslan efter Tjernobyl

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 16.54
Mia Margulies Brodin: Människan har tyvärr ett alldeles för kort minne
(6:33 min)
Mia Margulies Brodin och Sven-Olov Brodin minns Tjernobylkatastrofen 1986. Foto: Ingrid Engstedt Edfast.
1 av 3
Mia Margulies Brodin och Sven-Olov Brodin minns Tjernobylkatastrofen 1986. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Det ödesdigra regnet vid majbrasan 1986, från TV programmet 20:00
2 av 3
Det ödesdigra regnet vid majbrasan 1986, från TV programmet 20:00.
Edsele drabbades hårt av nedfallet från Tjernobyl illustrerad av en elev från Edsele skola, 1986.
3 av 3
Edsele drabbades hårt av nedfallet från Tjernobyl illustrerad av en elev från Edsele skola, 1986.

I Edsele i nordvästra Ångermanland bodde 1986 Mia Margulies Brodin och Sven-Olov Brodin med sina tre små barn. En idyll som liksom så många andra orter drabbades hårt av Tjernobylkatastrofen.

I ett brev till radioprogrammet Kanalen beskrev Mia Margulies Brodin sin oro och om hur naturen helt plötsligt blev farlig och den egenodlade maten kunde vara giftig, ett brev som resulterade i ett radioinslag.

Idag är Mias och Sven-Olofs barn stora och huset i Edsele har bytts ut mot en villa i Sollefteå. Men minnena finns kvar, desperationen att som småbarnsförälder hantera ett osynligt hot man aldrig tidigare ställts inför.

– Vi gjorde vad vi kunde berättar Sven-Olof Brodin, vi bytte sand i sandlådan, barnen fick ta av sig skorna ute och vissa saker, som till exempel vattenrännan fick de inte komma i närheten av. 

Vi bytte sand i sandlådan och barnen fick ta av sig skorna ute.

För den som inte upplevde Tjernobylkatastrofen kan det tyckas lite hysteriskt med allt som människor gjorde då - men ingen visste egentligen vilka följder det radioaktiva nedfallet skulle få, menar Mia Margulies Brodin.

– Vi fick så många olika besked som sa emot varandra under en så lång tid och vi visste aldrig vad som var farligt eller inte.

I och med det radioaktiva nedfallet kom Ångermanland och Edsele helt plötsligt på kartan. Det gjordes radio- och TV-program - bland annat nyhetsprogrammet 20:00 kom på besök.

Längst ner i källaren i huset i Sollefteå finns den 30 år gamla videoinspelningen kvar med barn som står ute i det strilande aprilregnet men också barn på Edsele skola som sjunger om framtidstro tillsammans med Sven-Olof som då var musiklärare.

– Vi har ju som människor ett så tråkigt kort minne. Först glömmer man bort och sen glömmer man bort och så händer Fukushima. Det var som om vi var utsatta för ett terrorattack och sen levde under terrorhot, eftersom ingen kunde säga vad som var farligt.

Vi var ju inte ängsliga för vår egen skull utan för barnens skull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".