Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen akut kirurgi i Sollefteå i sommar

Publicerat torsdag 28 april 2016 kl 23.11
Majed Safaee: Det finns en dold agenda
(2:04 min)
Information till personalen
Information till personalen angående att två akuta verksamheter vid Sollefteå sjukhus kommer att hålla stängt under sommaren.

I torsdags meddelades personalen på Sollefteå sjukhus att det under sex sommarveckor inte kommer att finnas varken akut ortopedi eller akut kirurgi på plats i Sollefteå. För patienterna väntar transport till Örnsköldsvik eller Sundsvall.

Patienterna får åka till Sundsvall eller Örnsköldsvik - hur ser du på det? Kommentera! 

Bara två dagar efter att majoritetens förslag om att flytta akuta ortopediska operationer från Sollefteå till Örnsköldsvik åkte på återremiss så står det klart att flytten ändå är ett faktum. Åtminstone under sex veckor i sommar. Det meddelades personalen idag. 

Även den akuta kirurgin drabbas av sommarstängningen. För att stötta personalen på akuten på Sollefteå sjukhus kommer man dock att ha en kirurgisk kompetens på plats. Den ska då stötta de olika jourlinjerna på akuten men kommer inte att utföra kirurgiska operationer.

De patienter som behöver akuta kirurgiska operationer kommer att transporteras till företrädesvis Sundsvall. Den akuta ortopedin kommer att stängas under de sex veckorna och patienter med akuta ortopediska tillstånd kommer att transporteras till Örnsköldsvik eller Sundsvall.

I informationen till personalen står också att läsa att man avser att öka transportkapaciteten och skapa nya rutiner för direktbedömning från ambulansen.

Anledningen till stängningen ska vara brist på läkarkompetens under sommaren.

För ett par veckor sedan när det gjordes en första sammanställning av en riskanalys sa landstinget att det skulle kunna bli svårt att stänga på grund av patientsäkerheten. Sollefteåbon Majed Safaee, som varit engagerad i frågan, reagerar över de snabba vändningarna.

– För bara ett par veckor sedan kom man fram till att det inte går att göra för att det äventyrar patientsäkerheten. Nu ska man lösa det med att ha en kirurg på plats som inte kommer att göra akuta operationer, utan bara kunna avgöra om patienten bör åka till ett annat sjukhus, säger han.

– Det här är lite svårt att ta på allvar, fortsätter han.

Majed Safaee tror att detta är början på en nedläggning av de akuta operationerna.

– Det finns en dold agenda, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".