Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Isterbandens historia med Edward Blom

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 10.15
Edward Blom: Isterband är en mycket märklig korv
(5:30 min)
Edward Blom äter på Operakällarens bakficka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Edward Blom äter på Operakällarens bakficka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det är husmanskost på tisdagsmenyn i P4. Vår guide och ciceron är näringslivshistorikern, kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom. Isterband och dillstuvad potatis hittar vi på tallriken idag.

Isterband är en mycket märklig korv. Man drygar köttet med potatis och korngryn. Som ger den mycket speciella konsistensen som du även har i grynkorv och stångkorv. Sedan syras och röks den lite lätt, förklarar Edward Blom. 

Traditionellt har syran uppkommit genom att man bara hängt upp korven och torkat den. I och med att det är korngryn i så finns det även mjölksyrebakterier och då spontan jäser den precis som surkål. Idag får man tyvärr inte göra detta enligt livsmedelslagarna.

– Man måste ha den dillstuvade potatisen till. Har man dessutom rödbetor till så har man en "match made in heaven" konstaterar Edward Blom.

Isterband är ett mysterium. Den har aldrig dykt upp i alla gamla kok- och faktaböcker, jag har inte hittat någon om dess ursprung. Inte ens ordet finns med i svenska akademins ordbok! Troligen beroende på att ordet ansågs vara provinsiellt från Småland.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".