Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Kåldolmar

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 09.10
Så får du till dina kåldolmar
(1:13 min)
Kåldolmar. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio
1 av 3
Kåldolmar. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio
Kåldolmar. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio
2 av 3
Kåldolmar. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio
Kålhuvud. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio
3 av 3
Kålhuvud. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio

I vår serie om klassiska husmankosträtter så har vi idag tagit fram den klassiska kåldolmen ur skafferiet. Det är kocken Lars Bergman som hjälper oss till rätta vid spisen.

Ingredienser

  • 1/2 dl grötris
  • 1 vitkålshuvud (ca 20 fina blad)
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 300 g blandfärs
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk ljus sirap
  • ev 1 msk smält smör att ringla över
  • 1 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl kålspad (från kokningen)
  • 2 msk konc kalvfond
  • 1 - 2 msk mörk maizena majsstärkelse

    Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.


Så här gör du

  1. Koka riset i vattnet och mjölken (enligt anvisning på paketet) till en lös gröt. Låt svalna.
  2. Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt 20 fina kålblad (för 4 port, undvik de yttersta). Koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de mjuknar.
  3. Spara 4 dl kålspad(för 4 port). Skölj av bladen hastigt i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.
  4. Sätt ugnen på 200°C. Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i smör i en stekpanna. Låt svalna.
  5. Blanda färsen med risgröt, lök, ägg, salt och peppar till en relativt lös smet.
  6. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form.
  7. Ringla över sirap samt ev 1 msk smält smör. Stek i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Häll på kålspad blandat med kalvfond efter halva stektiden.
  8. Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med Maizena redning. Servera med potatis och rårörda lingon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".