Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Grannflickans mamma: Socialtjänsten har svikit min dotter

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 14.37
"Jag undrar om socialsekreteraren kan sova om nätterna"
(5:24 min)
En kvinna står med ryggen till kameran
Bilden föreställer inte kvinnan som intervjuas i artikeln. Foto: Marc Femenia / TT

Socialtjänsten polisanmälde inte när de fick en orosanmälan om sexuella övergrepp mot en minderårig flicka 2013. Senare utsatte mannen också en sexårig grannflicka för övergrepp, och hennes mamma är starkt kritisk till Socialtjänstens agerande.

Jag undrar om socialsekreteraren som utredde den här orosanmälan kan sova om nätterna? Min dotter kan inte göra det.

– Man lade anmälan om övergreppen åt sidan och fokuserade på andra saker. Då kunde ju han fortsätta med det han höll på med och han fick tillgång till att fortsätta även med min dotter, säger mamman, som är anonym i intervjun med P4 för att skydda de utsatta barnen och deras familjer. 

Mamman anser att Socialtjänsten har brustit i sin skyldighet att skydda medborgarna och utsatta barn. Hon har nu anmält socialtjänsten både till polisen och Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Dels har man svikit den här flickan som anmälan gällde, för i och med att man lagt ner den har man har ju inte trott på hennes berättelse. Sedan har man svikit min dotter i och med att de inte gjort en polisanmälan, vilket resulterade i att hon blev utsatt. Sedan vet vi ju inte om det finns fler barn där ute, säger hon.

Hade de gjort en polisanmälan hade de säkert kunnat förhindra en rad brott som mannen gjort.

Mamman är övertygad om att det finns flera offer till mannen, men som inte kommit till känna. Hon tror också att mannens omgivning kan ha sett signaler men blundat.

– De vill säkert inte ta till sig det, för det här är så känsligt och tabubelagt.

Din dotter som utsattes för övergreppen, hur mår hon?

– Hon mår dåligt, hon drömmer mardrömmar, sover dåligt, är rädd. Hon vill dö säger hon. Hon vill inte vara ute och leka som förut. Vi har fått dåligt med hjälp av Socialtjänsten. Dels kan de inte göra så mycket under en pågående polisutredning, men jag tycker att de borde kunna göra mer. Men vi har fått en kontakt på BUP.

Socialtjänsten har inte kontaktat grannflickans mamma om varför de ignorerade orosanmälan som de gjorde. Den kontakten har hon själv fått ordna – och även fått ett möte beviljat. 

– Om man som myndighet brister i sitt agerande måste de se över sina rutiner. Så alla socialsekreterare som har hand om sådana här orosanmälningar är införstådda med att om de får in anmälningar om grova brott så ska man lämna över det till polisen. Det ansvaret kan man inte lägga över på en förälder, det måste bli ett myndighetsansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".