Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Laxpuddingens historia med Edward Blom

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 10.20
Husmanskost med Edward Blom: Laxpudding med skirat smör
(4:33 min)
Edward Blom i sitt hem. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Gastronomen och mathistorikern Edward Blom i sitt hem. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD

Det är husmanskost på tisdagsmenyn i P4. Vår guide och ciceron är näringslivshistorikern, kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom. Idag står en laxpudding och puttrar i ugnen.

Lax är väldig traditionell mat i Sverige. Det var nästan en stapelvara historiskt, tar man till exempel Västerbotten så betalade nästan 60% av norrlänningarna skatt i lax på 1500-talet förklarar Edward Blom. 

Den består av rimmad lax samt potatis. Sedan har man en äggstanning med mycket dill i. Men det som gör hela rätten är att man öser rikligt med skirat smör över den hela.

– Från början var det en herrskapsrätt, men kanske inte riktigt en festrätt för det var ändå rester man tog hand om konstaterar Edward Blom.

Namnet laxpudding nämns första gången 1822. Men märkligt nog kallas den då för laxbudding? Vet inte om det är ett skrivfel, om man faktiskt sa så eller om någon var förkyld.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".