Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få Sundsvallsbor tycker till om skyskrapan på kommunens möten

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 05.33
Bodil Hansson: Vi behöver fler bostäder i Stenstan
(3:23 min)
Om planerna blir av är inte längre kyrktornet högst i stadssiluetten. Skiss: Arkitekt Gert Wingårdh
1 av 5
Om planerna blir av är inte längre kyrktornet högst i stadssiluetten. Skiss: Arkitekt Gert Wingårdh
Skiss över hur huset skulle se ut på torget. Arkitekt Gert Wingårdh.
2 av 5
Skiss över hur huset skulle se ut på torget. Arkitekt Gert Wingårdh.
Skiss på det planerade höghuset på Stora Torget av arkitekt Gert Wingårdh.
3 av 5
Skiss på det planerade höghuset på Stora Torget av arkitekt Gert Wingårdh.
Bodil Hansson (S). Foto: Ulf Thonman/SR
5 av 5
Bodil Hansson (S). Foto: Ulf Thonman/SR

Nu finns möjligheten att komma med synpunkter angående förslaget att bygga en skyskrapa på Stora torget i Sundsvall. Under tre lördagar i maj bjuds allmänheten in till öppna möten med kommunen och entreprenören, men få Sundsvallsbor har deltagit hittills.

Vad tycker du om byggplanerna? Varför kommer så få på kommunens möten om skyskrapan? Kommentera!

Tidigare i våras offentliggjordes förslaget om att bygga en skyskrapa på Stora torget i Sundsvall.  

De som ligger bakom förslaget är entreprenören Niklas Nyberg och arkitekten Gert Wingårdh. Skyskrapan, som är tänkt att vara bostadshus, ska ha 38 våningar och vara 110 meter hög.

De två senaste lördagarna har Sundsvalls kommun och entreprenören anordnat öppna möten i Stadshuset i Sundsvall för att få in tankar och åsikter från allmänheten. Även på lördag denna vecka så har man en sådan träff.

Bodil Hansson (S) som är vice ordförande i kommunstyrelsen har varit med på mötena och representerat kommunen. Hon säger att det hittills har varit bra stämning på mötena.

– Det finns en respekt för att människor tycker olika. Det här är ett förslag som sticker ut så självklart finns det olika åsikter, säger hon.

Bodil Hansson säger att det är få personer som har deltagit på mötena hittills. Det har varit ungefär 20 personer per gång. 

– Det har varit lite halvdålig uppslutning. Jag hade nog hoppats och trott på att det var fler som skulle komma, säger hon.

Hon säger att det är viktigt att bjuda in allmänheten och på så sätt göra det möjligt för människor att tycka till i den här frågan. 

– Stora torget är ju en väldigt viktig plats för Sundsvallsborna. Den här platsen är ju hjärtat av Sundsvall och då är det självklart att vi öppnar uppför möjligheten att tycka till, ställa frågor och ta del av förslaget, säger Bodil Hansson. 

Hur tänker du själv kring förslaget?

– Jag tycker att det är ett spännande projekt. Socialdemokraterna har som parti inte tagit ställning men det är ju svårt att som enskild person inte ha en uppfattning om förslaget. Jag tror att den här byggnaden skulle tillföra väldigt mycket till vår stad. Vi behöver fler bostäder i Stenstan, fler mötesplatser och vi behöver framför allt fler människor som rör sig i Stenstan. Det är ett intressant förslag, säger Bodil Hansson.

Bodil Hansson är alltså för förslaget att bygga en skyskrapa på stora torget i Sundsvall. Men Sundsvallsbon Anita Eriksson är av en helt annan åsikt. Hon tycker inte att sådan byggnad passar in i stadsbilden.

– Jag tycker att det förstör hela stan, säger hon.

Du tycker inte att det finns något positivt med det överhuvudtaget? 

– Nej, jag ser inget positivt med det. Jag tycker inte alls att det är något som vi ska ha, säger Anita Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".